Între metodele folosite pentru obţinerea de material lemnos ilegal...

Folosirea ilegală a ciocanului de marcat sau subdimensionarea volumului de masă lemnoasă pusă în valoare

Şeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, a declarat, marţi, că folosirea ilegală a ciocanului de marcat sau subdimensionarea volumului de masă lemnoasă pusă în valoare sunt metode folosite pentru mascarea lemnlui obţinut ilegal, iar astfel lemnul ajunge legal în instalaţia de debitare.

Găşpărel a spus că sunt cercetate de procurori mai multe cazuri de folosire ilegală a ciocanului de marcat.

El a spus că este mult mai uşor să depistezi un lemn tăiat ilegal în trafic decât în pădure şi a menţionat că lemnul tăiat ilegal se găseşte până ajunge la prima instalaţie de debitare.

Şeful GF Suceava a adăugat că orice lanţ de aprovizionare are slăbiciunile sale, fiind probleme şi la ocoalele silvice, unde Garda Forestieră îşi propune ca, în măsura posibilităţilor, să efectueze controale tematice.

El a menţionat că în anul 2018, între ceea ce s-a depistat ca material lemnos ilegal şi ceea ce s-a confiscat, volumul este aproape de trei ori mai mare, arătând că nu s-a depistat tot ceea ce s-a tăiat ilegal. Dar că prin faptul că se reuşesc confiscări înseamnă că deja se recuperează mult din acel lemn.

Potrivit lui, pădurile administrate au devenit ţinta celor care taie lemn ilegal, după ce s-au diminuat suprafeţele de pădure fără pază.

 „Este o problemă. Odată cu restrângerea şi diminuarea suprafeţelor fără pază, care reprezentau un debuşeu pentru cel care voia să taie ilegal, automat crescând presiunea asupra pădurii administrate şi crescând  volumul pe care îl constat tăiat ilegal în pădure administrată” a explicat Găşpărel.

Transportul lemnului tăiat ilegal se face ori prin supraîncărcarea camioanelor, ori prin multiplicarea curselor făcute în baza aceluiaşi aviz de însoţire a mărfii.

Găşpărel a menţionat că transporturile multiple pot fi depistate cu sprijinul autorităţilor locale care au camere de supraveghere a traficului rutier. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: