Precipitaţiile îndelungate, vijelia şi viiturile din vara lui 2018 au făcut pagube de 153,5 de milioane de lei

> În vederea activării Fondului de Solidaritate al UE, Instituţia Prefectului a centralizat stricăciuni de aproape 151 de milioane de lei, din 104 de unităţi administrativ-teritoriale, dar şi de la şapte administratori de infrastructură > Din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru obiectivele din administrarea CJ s-au disponibilizat 5,48 de milioane de lei, iar pentru unele primării s-a alocat un total de circa 25,24 de milioane de lei   

Ploile abundente şi vântul puternic din perioada iunie – august 2018 au afectat infrastructura din 106 de unităţi administrative-teritoriale, comisiile interinstituţionale întocmind 154 de procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor. Conform Raportului privind activitatea Prefecturii Suceava în 2018, pe lângă acestea, întocmite au fost şapte note de constatare pentru obiective afectate, respectiv pentru cele care nu sunt în administrarea consiliilor locale, pagubele totale fiind estimate la aproximativ 153,5 milioane de lei. Comisii de control constituite prin ordine ale prefectului Mirela Adomnicăi au verificat cele raportate din teritoriu, după care Instituţia Prefectului judeţului Suceava a iniţiat, alături de Consiliul Judeţean, proiecte de hotărâri privind alocarea din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului a unor sume destinate înlăturării efectelor fenomenelor meteo-hidrologice periculoase. Proiectele au fost înaintate Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar, printr-o primă hotărâre, pentru obiectivele din administrarea Consiliului Judeţean s-au disponibilizat aproximativ 5,48 de milioane de lei. De asemenea, printr-un act normativ ulterior, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţi naturale s-a alocat un total de circa 25,24 de milioane de lei. Natura dezlănţuită a afectat  şi 12 locuinţe din patru unităţi administrativ-teritoriale, iar, în urma demersurilor făcute prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, pentru opt familii afectate de inundaţiile din perioada iunie – iulie 2018 s-au acordat ajutoare de urgenţă în valoare de 55.000 de lei. Pe de altă parte, fenomenele meteo-hidrologice periculoase au compromis 15 tipuri de culturi agricole, pajişti şi livezi din 14 unităţi administrativ-teritoriale, însumând o suprafaţă de peste 334 ha. Comisiile inter-instituţionale pentru constatarea şi evaluarea pagubelor aduse culturilor agricole au estimat daunele din agricultură la aproximativ 180 mii lei. În vederea activării Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), Instituţia Prefectului a centralizat stricăciunile produse, valoarea estimată a pagubelor din 104 de unităţi administrativ-teritoriale, cât şi celor şapte administratori de infrastructură de pe raza  judeţului se ridică  la aproape 151 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: