Pentru 2019

Învăţământul preuniversitar reclamă finanţare dublă din bugetul municipiului Suceava

 > Dacă în urmă cu un an s-a cerut suma de 37,60 de milioane de lei, acum „pretenţiile” sunt de 67,71 de milioane de lei, după aprobarea bugetului de stat, primarul Ion Lungu urmând a se întâlni cu directori şi contabilii-şefi 

Pe an ce trece, centrele bugetare din învăţământul preuniversitar din municipiul Suceava cer tot mai mulţi bani de la Primărie. Primarul Ion Lungu a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că, din partea grădiniţelor, şcolilor primare, şcolilor gimnaziale, liceelor şi colegiilor naţionale au fost centralizate cereri de  alocări de fonduri care se ridică la un nivel aproape dublu faţă de anul 2018. Astfel, dacă anul trecut unităţile de învăţământ reclamau un necesar financiar total de 37,60 de milioane de lei, acum „pretenţiile” sunt de 67,71 de milioane de lei. Edilul-şef a arătat că, mai întâi, aşteaptă să vadă ce alocări vor fi prinse pentru Suceava în bugetul de stat, după care se va întruni cu toţi responsabilii din învăţământul municipal.

„Cei de la şcoli, ca de obicei, au cerut un buget dublu şi pentru acest an. Pe 18 februarie, când sperăm să avem datele concrete, să se fi creionat definitiv bugetul, vom purta o discuţie cu directorii şi contabilii de şcoli” a declarat şeful municipalităţii.

Ion Lungu a ţinut să precizeze că, în 2019, se vor bucura de prioritate trei mari investiţii demarate la unităţile de învăţământ. Este vorba, în primul rând,  despre mansardarea de la Şcoala Gimnazială Nr. 10 din Burdujeni-sat, unde, din circa 2 milioane de lei, până în prezent s-au făcut şi decontat lucrări de 1,23 de milioane de lei. La Colegiul Naţional „Petru Rareş”, la „corpul de laboratoare”, investiţia este la 13,77% din totalul prevăzut, aceasta urmând a fi susţinută din creditul de 25 de milioane de lei contractat de Primărie şi care va fi deblocat în acest an. De aceeaşi atenţie se va bucura şi sala de gimnastică de la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, aflată la stadiul de 8,71% din valoarea investiţiei. La toate cele amintite se adaugă şi investiţiile cu finanţare europeană nerambursabilă de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. „Acestea sunt investiţiile mari, iar pentru celelalte unităţi de învăţământ vom asigura cheltuielile de funcţionare, iar de la caz la caz şi susţinerea unor lucrări de investiţii mai mici” a explicat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: