În 2018

Inspectorii de muncă suceveni au depistat 65 de persoane primite la lucru fără contracte de muncă

> Firmele în cauză au fost amendate cu 1,76 de milioane de lei, amenzi fiind date, printre altele, şi pentru nerespectarea salariului minim în plată, încălcarea prevederilor referitoare la munca suplimentară, dar şi a reglementărilor privind munca pe timp de noapte   

În anul 2018, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au desfăşurat controale de tip campanie, tematice şi de fond, cu caracter preventiv, vizate fiind toate categoriile de angajatori. Potrivit lui Romeo Butnariu, şeful instituţiei,  în intervalul ianuarie – decembrie al anului trecut, inspectorii de muncă au fost angrenaţi în 2.724 de acţiuni de control, acestea concretizându-se în 604 avertismente şi 238 amenzi totalizând 2,66 de milioane de lei. În urma verificărilor, în baza neconformităţilor constatate, au fost dispuse 3.822 de măsuri de re-mediere. În domeniul relaţiilor de muncă, din totalul acţiunilor de control întreprinse pe durata anului 2018, o pondere semnificativă au avut-o cele privind depistarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, inclusiv cele privind munca fără forme legale de angajare. Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că, doar în acest scop, lucrătorii ITM au avut 2.666 de controale, aplicate fiind 300 sancţiuni contravenţionale, dintre care 221 de avertismente şi 79 de amenzi. Inspectorii ITM au depistat 65 de persoane care au fost primite la lucru fără a se întocmi contracte individuale de muncă, firmele prinse în această situaţie fiind amendate cu 1,76 de milioane de lei.

Aplicarea prevederilor Legii nr. 53/2003, urmărirea respectării de către angajatori a prevederilor Codului muncii au constituit obiective prioritare ale activităţii de control, fiind vizate, astfel, aspecte privind respectarea salariului minim brut pe ţară, munca suplimentară, acordarea repausului săptămânal, prestarea muncii de noapte, obligaţia angajatorului de a angaja persoane doar în baza unui certificat medical şi de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat, cât şi obligaţia înmânării salariatului a unui exemplar din contractul individual de muncă încheiat” a declarat Romeo Butnariu.

Spre exemplu, în 2018, printre altele, pentru nerespectarea salariului minim brut, s-au dat patru amenzi în valoare de 900 de lei şi trei avertismente, în timp ce opt amenzi, însumând 13.500 de lei, şi alte 41 de avertismente au vizat încălcarea prevederilor referitoare la munca suplimentară. Nerespectarea reglementărilor privind munca pe timp de noapte a fost sancţionată cu o amendă de 2.000 de lei şi un avertisment, iar pentru primirea la lucru a salariaţilor în afara programului stabilit s-au dat o amendă de 10.000 de lei şi 25 de avertismente.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: