De la binom la monom

Când se face ceaţă în faţa ochilor şi nu mai găsesc drumul spre adevăr, mă întorc la proverbe şi zicători, numai că iată ce-am găsit prin cotloanele memoriei: „Unde-s trei, întreabă ce-i; unde-s doi, o vorbă între ei au; unde-i unul, dă cu tunul”. Le ţineam minte de la un bătrân şi ghebos undiţar, fie-i ţărâna uşoară, care mă suferea prin apropiere, dar care pleca îndată ce venea un al treilea.

Aşa se face că, după ani buni de întrebări, am dat peste adevărata doctrină politică după care se ghidează liderii comunişti şi urmaşii acestora: fiindcă „unde-s trei, întreabă ce-i”, au socotit că democraţia clasică nu face două parale în partid, doar n-o să se apuce ei să supună la vot hotărârile pe care deja le-au luat. Aşa că au optat pentru varianta binom „stăpânul zice, iar argatul execută” ca în proverbul „unde-s doi, o vorbă între ei au”, eliminându-i pe toţi ceilalţi. Însă, de ochii lumii, principiul tovărăşesc al egalităţii în drepturi n-a fost schimbat, pentru a păcăli vigilenţa maselor.

Mergând mai departe cu logica, se ştie că democraţia şi statul de drept se bazează pe echilibrul celor trei puteri, legislativă, executivă şi juridică, dar ultima, deloc întâmplător, a devenit dintr-o dată duşmănoasă şi s-a trecut la stârpirea ei, fără să se gândească, în iureşul lor, că, mătrăşind-o, omoară şi democraţie, şi stat de drept, iar posibilitatea de a sta alături de suratele europene, civilizate şi legaliste, dispare de la sine. Justificarea că toţi cei ce ne critică duşmănesc România ori sunt dezinformaţi a ajuns cu totul de ocară la Bruxelles & Strasbourg, nu şi la Palatul Victoria.

Dar teoria cu două puteri în loc de trei a picat şi ea în ultimii doi ani, aşa că proverbul „unde-s doi, o vorbă între ei au” nu i-a mai convenit liderului suprem, fiindcă domnii Grindeanu şi Tudose chiar o luaseră de bună. De aceea, nu a fost o singură vorbă, ci mai multe, încheiate cu o demitere, unică în felul ei, şi o demisie. Astfel că, în loc de legislativ şi executiv, a rămas numai legislativul Dragnea, adică cel ce face legea, nu legile.

Abia acum am înţeles bătălia pe viaţă şi pe moarte a dlui Dragnea cu binomul: erau prea mulţi care ştiau. Când scriu unii „PSDragnea” se gândesc la o oaste cu soldaţi disciplinaţi de partid care execută fără crâcnire ordinele cârmaciului. Adevărat este că au crâcnit câţiva, dar mai bine-şi muşcau limba: au îngroşat şirul hainilor expulzaţi, bineînţeles, după ce li s-au luat caftanele.

Doi ani au trecut ca o clipă, iar aceste ultime victorii măreţe au reşapat original democraţia, ajungându-se în faza „unde-i unul, dă cu tunul!”. Numai că în învăţătura moştenită de la magistrul meu întru ale pescuitului tunul era o biată unealtă de azvârlit momeala, şi nu tun, adică armă grea, sau tun – afacere ilegală cu banii statului, ca în vremea asta.

Cum s-au aşezat lucrurile? În făgaşul lor firesc, adică firesc în perioada celor 45 ani de comunism, de ciumă roşie, cum o dezmiardă „oamenii străzii”: binomul s-a transformat în monom,  iar tunul s-a folosit şi ca armă grea, e adevărat, cu apă, deocamdată doar împotriva demonstranţilor la 10 august, iar ca afacere ilegală, împotriva unui întreg popor, adică a tuturor românilor. Aşa s-a ajuns să avem cele mai multe procente de săraci din UE. Gurile rele zic că cel mai mare tun va fi bugetul de stat pe 2019.

Cum va funcţiona monocraţia, adică monomul? După legi consacrate, unul conduce, iar ceilalţi execută, aplaudă şi scornicesc omagii. Era şi o lege a votului, una pusă în operă de tătuca Stalin: votaţi voi cum vreţi, dar de numărat numărăm noi! Aşa că rezultatele erau mereu excepţionale pentru partidul de guvernământ: 99,99%. Şi rezultatele guvernării erau excepţionale: atât de tare se ridicase nivelul de trai, că urma să depăşim azi-mâine ţările cele mai dezvoltate. Viaţa noastră era numai cântec tovărăşesc şi fericire: ni se asigura pe cartelă raţia de pâine, ulei şi zahăr, carne – fraţii Petreuş, adidaşi, takimuri la liber, o dată pe săptămână… Dacă nu era închis.

Votaţi Soarele! Votaţi monomul! Trăiască şi înflorească democraţia românească originală!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: