Copita adevărului

De când e lumea se știe că adevărul se răzbună și totuși politicienii noștri îl mârșăvesc și-l îngroapă, făcându-și iluzii că lor nu li se poate întâmpla. Uite că li se întâmplă. Cu cât  se ascunde mai adânc și să mătrășește mai tare adevărul, cu atât și urmările sunt mai grave. Mai cu seamă când e vorba de destinul unei țări ca România. De demonstrat.

Așadar, nu se poate susține că majoritatea actuală de guvernământ nu a știut situația reală a țării, întrucât politicieni cu capul pe umeri, analiști independenți ne-au prevenit încă de la alegerile din 2016 că programele de guvernare, simple înșiruiri de iluzii, nu sunt sustenabile, iar cheltuirea nesăbuită a resurselor bugetare va sărăci țara, că atacurile împotriva justiției și a UE nu cadrează cu tratatele de aderare semnate în 2004. Din păcate, previziunile unor analiști patrioți s-au adeverit, iar România se află acum în pragul unei noi crize politice. Numai cine nu vrea nu-i vede semnele.

Poate că lucrurile n-ar fi fost atât de evidente dacă Executivul s-ar fi concentrat pe rezolvarea punctuală a situațiilor generatoare de criză: scumpirea energiei, a mărfurilor și a serviciilor, inflația mai mare decât în UE, creșterea dobânzilor, inclusiv la împrumuturile guvernamentale, scăderea ponderii monedei naționale în raport cu alte valute, mai ales cu euro, imposibilitatea accesării fondurilor europene, scăderea accentuată a investițiilor publice și private, necazurile din educație și sănătate, pesta porcină și gripa ucigașă…

Din păcate, prioritățile majorității guvernamentale au fost altele: înstăpânirea pe toate instituțiile statului și gâtuirea independenței Justiției, atacurile concertate împotriva Uniunii Europene, lipsirea de prerogative constituționale a președinției, bătălia electorală continuă și înăbușirea conflictelor interne. Așa că iată-ne cu necazurile: pe de o parte, bugetul național întârziat, sursele de finanțare ale acestuia, nesigure sau iluzorii, reformele financiare nu dau rezultatele scontate, investițiile guvernamentale și străine, tot mai reduse, băncile nu mai vor să finanțeze cu aceeași larghețe cheltuielile guvernamentale, iar pe de altă parte reproșurile tot mai dure venite din partea organismelor europene și internaționale apropo de independența sistemului judiciar, de greșelile legislative ale așa-zisei reforme judiciare și de încercările câtorva lideri de a scăpa de răspunderea penală.

Necazurile guvernării au ieșit în evidență odată cu uriașele demonstrații populare împotriva OUG 13 din februarie 2017 prin care justiția se muta în curtea PSD și cu protestele diasporei din 10 august, anul trecut, fiind accentuate nu numai de nemulțumirile populare, dar și de eșuarea sărbătoririi cum se cuvine a Centenarului și de amatorismul abordării Președinției rotative a UE.

Iar faptul că minciuna are picioare scurte se vede acum și mai bine. Nici vorbă de guvern performant, ci de o mulțime de activiști tupeiști și aroganți, lipsiți complet de competență și expertiză, care s-au apucat să reformeze după ureche finanțele și justiția, iar rezultatele le explodează în față. Nu mai ține să faci din negru alb, nici din minciună adevăr. Degeaba ne spun cu cifre măsluite că trăim mai bine, că ne apropiem cu pași repezi de nivelul occidental de trai, când milioane de români au ales și încă aleg calea exodului, când rezultatele școlii sunt tot mai slabe, iar starea de sănătate a populației, tot mai critică. Priviți numai numărul tragic de victime ale gripei și e de ajuns.

Dar copita adevărului a lovit când le era lumea mai dragă: partidul de guvernământ se scindează sub ochii liderului maxim: sătui de porunci și ordine, de minciuni și abuzuri, foștii prim-miniștri Grindeanu și Tudose, împreună cu o serie de deputați, senatori și cu întregi organizații locale părăsesc mândra corabie pesedistă și trec în partida lui Ponta, el însuși detronat mai demult de tovarășul său de încredere, Liviu Dragnea. Măcar de i-ar veni mintea din urmă…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI