Primarul Ion Lungu a semnat, alături de alţi 30 de primari, o scrisoare către premierul Viorica Dăncilă

> În aceasta respinge propunerile Ministerului Finanţelor Publice privind preluarea la primării a unor cheltuieli descentralizate

Primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a semnat joi seara scrisoarea adresată de AMR premierului Viorica Dăncilă în care sunt respinse propunerile Ministerului Finanţelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, cu solicitarea de a fi asumată de Guvern „susţinerea integrală de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi”, aşa cum s-a angajat în „Programul de guvernare 2018-2020”.

În scrisoare, primarii de municipii mulţumesc pentru disponibilitatea la dialog manifestată la întâlnirea de joi, cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, referitoare la finanţarea autorităţilor locale în anul 2019. În urma discuţiilor premierul a fost informat că AMR respinge categoric propunerile Ministerului Finanţelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, aferente sistemului de protecţie a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizaţii pentru persoane cu handicap şi însoţitori ai acestora, precum şi „salarizarea personalului neclerical”, cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei.

Totodată, AMR solicită asumarea de Guvern a „susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi”, aşa cum s-a angajat in „Programul de guvernare 2018-2020”, la capitolul „Administraţie publică. Politici regionale”, Măsura 2 „Finanţarea autorităţilor locale”, pagina 109.

„Solicităm urgent transmiterea spre consultare a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019, în conformitate cu prevederile HG nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative” se arată în scrisoare.

Primarii reamintească că urmare reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în anul 2018 bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017.

„În aceste condiţii AMR a solicitat ca, în anul 2019, Guvernul României să îşi respecte promisiunea făcută la sfârşitul anului 2017, dar şi la aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2018, de a asigura finanţarea APL cel puţin la nivelul sumelor primite de la bugetul de stat în anul 2017, în sume nete” se precizează în document.

Potrivit evaluărilor AMR, confirmate cu cifrele oficiale, pentru ca în anul 2019 comunităţile locale să fie finanţate la nivelul anului 2017, comunele, oraşele şi municipiile ar trebui să beneficieze de compensarea pierderilor pe care le înregistrează, până la nivelul minim de 67% din IV.

„Răspunsul MFP, astfel cum îl regăsim în adresa nr. 462218/30.01.2019, reprezintă o ducere în derizoriu atât a nevoilor şi intereselor comunităţilor locale, cât şi o gravă încălcare a principiului asigurării resurselor corespunzătoare competenţelor transferate, cât şi a principiul asigurării unui proces de descentralizare stabil, predictibil, bazat pe criterii şi reguli obiective, care să nu constrângă activitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau să limiteze autonomia locală financiară, principii reglementate şi în Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006. Astfel, primele simulări arată că la nivelul majorităţii primăriilor s-ar înregistra pierderi semnificative ca urmare a creşterii cotei din IV alocate, în paralel cu preluarea integrală a cheltuielilor generate de susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a sistemului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi” se mai arată în scrisoare.

În aceste condiţii, primarii de municipii cer premierului să sprijine rezolvarea solicitărilor.

Scrisoarea este semnată de Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România: Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3, Bucureşti; Ilie Gavril Bolojan – Oradea; Gheorghe Falcă – Arad; Mihail Genoiu – Craiova; Dan Bobouţanu – Hunedoara; Ovidiu Teodor Creţu – Bistriţa; Daniel Ştefan Drăgulin – Călăraşi; Decebal Făgădău – Constanţa; Ion Lungu – Suceava; Marian Dragomir – Brăila; Adrian Mocioniu – Slobozia; Tiberiu Iacob Ridzi – Petroşani; Arpad Andras Antal – Sfântu Gheorghe; Nicolae Barbu – Giurgiu; Emil Boc – Cluj-Napoca; Marcel Romanescu – Târgu Jiu; Mihai Chirica – Iaşi; Gábor Kereskényi – Satu Mare; Cristi Misăilă – Focşani; Florin Oancea – Deva; Cosmin Necula – Bacău; Ionuţ Pucheanu – Galaţi; Constantin Toma – Buzău; Francisc Boldea – Lugoj; Dumitru Boroş – Bârlad; Ionel Ciunt – Zalău; Constantin Hogea – Tulcea; Lucian Ovidiu Micu – Roman; Costan Morar – Dej; Nicolae Robu – Timişoara; Marius Screciu – Drobeta Turnu Severin. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: