Hram în Parohia Slătioara

 De sărbătoarea Sf. Trei Ierarhi, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost aşteptat cu pâine şi sare aşezate pe ştergar de Bucovina de parohienii satului Slătioara.

Înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi precum şi de numeroşi credincioşi, ÎPS Părinte Pimen a slujit Sf. Liturghie în frumoasa biserică monumentală a parohiei, închinată Sf. Trei Ierarhi, şi a ţinut cuvânt de învăţătură.

Majoritatea sătenilor au venit la biserică spre a se bucura de prezenţa ierarhului, să se împărtăşească şi să asculte cuvânt de folos.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul satului, dirijat de presbitera Elena Bostan.

La sfârşitul Sf. Liturghii, toţi participanţii, invitaţi şi localnici, au luat parte la un parastas săvârşit în amintirea enoriaşilor trecuţi la Domnul, iar apoi la agapa creştină pregătită de comitetul parohial.

Pentru că satul şi-a mărit constant numărul de locuitori, vechea bisericuţă de lemn, construită în anul 1797, devenise neîncăpătoare.

La iniţiativa şi sub directa îndrumare a pr. Vasile Bostan şi a soţiei sale, Elena, a început ridicarea unei biserici de zid, la 11 septembrie 1980. Ea este aşezată sub ocrotirea Sf. Trei Ierarhi şi a Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, cele două hramuri ale bisericii. Clopotniţa, ridicată după modelul Putnei, biserica veche, închinată Sf. Voievozi, şi casa parohială completează cele mai importante clădiri ale aşezământului.

Pictura interioară a fost realizată de pictorul C-tin Călinescu şi ucenica sa Iulia Hăndrăgel. După moartea profesorului, lucrările au fost finalizate de ucenică şi presbitera Elena.

Sfinţirea locaşului de cult, impresionant ca arhitectură şi ornamentaţie, s-a făcut la 11 septembrie 1988.

Pentru contribuţia şi munca depusă în folosul Sfintei Biserici, pr. Vasile Bostan a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie din Patriarhie: iconom stavrofor cu Cruce Patriarhală. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: