Din dragoste pentru aproapele tău

> După ce au gătit pentru mai mult de 200 de copii, la Gura Humorului, o echipă de cinci bucătari s-a „stârnit” la planuri şi mai mari

 Faptele bune se întâmplă în jurul nostru în fiecare zi. Unele petrecute în linişte, altele publice, doar-doar vor servi de exemplu şi altora. Din nefericire, se întâmplă destul de puţine, deoarece comunitatea cu buzunarul ceva mai plin dar cu sufletul ponosit vine anevoie în ajutorul celor care au disperată nevoie de el. Cu cât mai rare însă, cu atât mai preţioase devin gesturile generoase, necondiţionate ale unor oameni cu adevărat buni.

Unii sunt membrii în organizaţii sau simple persoane care cumpără păpuşi şi maşinuţe pentru copii care doar în vis au sperat la jucării frumoase. Alţii umplu ghiozdane cu rechizite şi le oferă la început de an şcolar copiilor ai căror părinţi au griji prea mari. Unii cumpără lemne de foc pentru iarnă unor suflete calde resemnate să trăiască în case prea reci, iar alţii strâng haine, alimente şi medicamente pentru cei care au nevoie disperată de ele. Unii fac case pentru necăjiţi care au rămas fără ele după stihii sau incendii, alţii duc la mare, în excursii, copiii care n-au văzut din lumea asta nimic mai departe de uliţa satului. Unii plătesc studiile unui copil care nu are cu ce însă îşi doreşte, însetat, mai multă învăţătură, iar alţii dau de lucru, plătit, unui om care are multe guri de hrănit. Sunt fapte la îndemână, fapte bune care te fac mai om decât crezi că eşti.

A dărui, a ajuta, a fi de folos, a pune umărul în folosul celui nevoiaş şi lovit de soartă, îmbracă astăzi multe forme, fiecare gest fiind o bucurie rară, pură, împărtăşită deopotrivă de cel care primeşte şi cel care oferă.

Cinci, pentru un zâmbet de copil

O echipă de cinci bucătari, unul mai priceput şi mai inimos ca altul, s-a alăturat oamenilor generoşi din judeţul Suceava şi a gătit, pe 31 ianuarie, o masă caldă pentru mai mult de 200 de copii ai Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului, copii cu dizabilităţi care au cerinţe educative speciale, şcolarizaţi în învăţământul special, dar şi în cel de masă. Au numit acţiunea „Zâmbet de copil”. Din bucatele gătite cu această ocazie au mâncat şi 12 studente de la Haute Ecole Lucia de Brouckere din Bruxelles, Belgia, viitoare educatoare în învăţământul special, aflate într-un un stagiu de practică pedagogică.

Au pregătit cu drag masa compusă din ciorbă din găină de casă, friptură de porc la tavă, cu cartofi, şi mai multe feluri de prăjituri chef Tudorel Creangă, călugărul Marin Dafin de la Mănăstirea „Sf. Nicolae” din Grădiştea, jud. Ilfov, chef Bogdan Câmpanu, chef Ionuţ Macovei şi Adina Ţibu, ajutaţi de personalul cantinei instituţiei de învăţământ şi de elevi ai centrului. Banii necesari au venit din buzunarele proprii şi din contribuţiile câtorva prieteni, ingredientele folosite fiind cât mai curate şi sănătoase.

Masa a fost binecuvântată de preotul Bogdan Cojoleancă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, care a venit la Gura Humorului cu un grup de corişti care le-au cântat copiilor înainte de prânz.

„Omul care vrea să facă o faptă bună o face”

Acţiunea din 31 ianuarie de la CSEI Gura Humorului a fost ca un iureş de bunătate şi lumină. Înainte de masă, bucătarii au trecut printre copii, s-au prezentat, au dat mâna cu ei, iar cei mici le-au răspuns cu prietenie, oferindu-le în schimb ceea ce bucătarii şi-au dorit cel mai mult; cel puţin un zâmbet.

Şi aplauze.

„Este o masă deosebită. O masă pregătită, adunată şi gătită cu foarte multă dragoste, pentru voi. Oameni cu suflet care au gândit acest proiect de foarte mult timp s-au străduit să asigure toate condiţiile ca voi să vă bucuraţi şi să apreciaţi darul pe care vi-l fac ei, din toata inima” s-a adresat copiilor directorul Mihail Ciocoiu, directorul CSEI Gura Humorului.

Iar copiii s-au bucurat şi au onorat mâncarea bună, puţini dintre ei lăsând ceva în farfurii, spre şi mai marea mulţumire a bucătarilor care au gătit pentru ei.

 „Întotdeauna sunt mulţumit când fac o faptă bună. Asta te marchează, te bucură, te linişteşte. Eu sunt mai emotiv, chiar simt fluturi în stomac, mai şi plâng uneori, mai ales când vorbim despre copii, de sufletele de copii. Mai ales pentru ei nu faci batjocură de mâncare, că te dai în derâdere pe tine. S-a făcut mâncare bună şi toata lumea a încercat să se apropie de adevăr, să fie cât mai bun şi mai gustos.

A fost super. Doar omul care face îşi poate da seama cât de emoţionant este totul. Omul care vrea să facă o faptă bună, o face. Chiar şi cu câţiva bani. Asta înseamnă dragoste pentru aproapele tău” a spus părintele Dafin, care a susţinut şi până acum mai multe proiecte sociale în beneficiul copiilor.

„Ne-am gândit să facem o asociaţie a bucătarilor din nordul Moldovei şi Bucovina”

Acţiunea de la Gura Humorului, coordonată de chef Tudorel Creangă, a dat încredere bucătarilor cu inima mare care au organizat-o. Intenţia lor este însă ca aceasta să nu rămână singulară. „Îmi doresc ca astfel de evenimente să se petreacă periodic, măcar o dată pe lună. Cu ajutorul altor oameni, ne dorim să putem continua să gătim şi pentru alţi copii, bătrâni, persoane defavorizate şi din alte centre. Măcar 20 de ani de acum încolo. Colegii mei, părintele Dafin, Adina, Bogdan şi Ionuţ, sunt oameni extraordinari şi am susţinerea lor ca să continuăm. Acţiunea de astăzi ne-a dat curaj şi, deşi n-am găsit încă un nume, ne-am gândit să facem o asociaţie a bucătarilor din nordul Moldovei şi Bucovina prin care să putem dărui mese calde mai multora şi unde să putem primi donaţii cu care să putem continuăm să gătim pentru oameni mai puţin norocoşi în viaţă” şi-a declarat intenţiile chef Tudorel Creangă.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: