Bugetul pentru 2019, publicat „noaptea ca hapsânii”

> Cătălin Nechifor: Pentru administraţiile locale, bugetul pe 2019 este cea mai mare ţeapă. Vor trebui să asigure salariile pentru sistemul de asistenţă socială şi pentru personalul neclerical

Preşedintele Pro România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că proiectul de buget pentru 2019 a fost publicat de Ministerul de Finanţe „noaptea, ca hapsânii”, el arătând că pentru administraţiile locale este cea mai grea situaţie.

Nechifor a spus într-o conferinţă de presă că pentru autorităţile locale „este ţeapa secolului”, pentru că vor fi nevoite să asigure plata salariilor pentru sistemul de asistenţă socială şi personalul neclerical.

El a explicat că, în programul de guvernare, iniţial se prevedea că 100% din impozitul pe venit va fi transferat bugetelor locale, iar în 2018 autorităţile locale au fost păcălite că vor primi fonduri la rectificarea bugetară, ceea ce nu s-a întâmplat.

Acum, a continuat Nechifor, respectând prevederea că alocă 100% din impozitul pe venit, Guvernul împarte 15% la bugetele judeţelor, ceea ce este mai puţin decât anterior, 5% pentru constituirea unui fond la dispoziţia consiliului judeţean, 20% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor şi 60% la bugetele locale, dar le-au transferat şi cheltuieli pentru salariile din sistemul de asistenţă socială şi pentru personalul neclerical.

Nechifor a spus că în Suceava personalul neclerical numără circa 700 de persoane, ceea ce înseamnă aproape jumătate din bugetul de salarii pentru Primăria Suceava.

„Vestea cea mai tristă, ţeapa cea mai mare, este legată de momentul când se aplică acest buget pentru că, prin derogare de la prevederile legii privind finanţele publice locale, cotele respective se repartizează începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial al României. Dacă se publică bugetul în mai, se aplică din iunie. Dacă în cel mai favorabil caz se publică în februarie, se va aplica în martie. Astfel, bugetul îl vom avea aplicabil din martie. Până acum, ţeapă totală – zero finanţare, zero consultare. Până acum a fost noaptea ca hapsânii” a spus Nechifor.

El a mai atras atenţia că şi posibilitatea de finanţare a administraţiei locale prin împrumuturi a fost limitată de cinci ori şi că, dacă în 2018 plafonul a fost de 6 miliarde de lei, în 2019 acesta a fost limitat la 1,2 miliarde de lei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: