Rolul zonele umede din judeţul Suceava în atenuarea schimbărilor climatice

> Importanţa şi valorificarea respectivelor zone, declarate arii naturale protejate, sunt abordate într-o manifestare ţinută la APM Suceava

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava, în parteneriat cu Asociaţia „Eudemos”, organizează, astăzi, la sediul din municipiul Suceava, masa rotundă cu tema „Zonele umede din judeţul Suceava şi valorificarea acestora”. Invitaţi la manifestare au fost reprezentanţi ai instituţiilor publice, agenţilor economici, instituţiilor de învăţământ şi ai organizaţiilor neguvernamentale care activează în domeniul mediului. Tema pentru Ziua Mondială a Zonelor Umede, celebrată anual pe 2 februarie, este „Zonele umede şi schimbările climatice”, fiind astfel aleasă încât să sensibilizeze publicul cu privire la valorile şi beneficiile zonelor umede şi a se promova, în contextul actual al schimbărilor climatice, conservarea şi utilizarea eficientă a acestora.

„Zonele umede pot fi vulnerabile la schimbările climatice, fiind afectate de schimbările de temperatură, de precipitaţii, creşterea nivelului mării şi de evenimentele extreme. Respectivele zone pot juca un rol important în atenuarea schimbărilor climatice, prin captarea şi stocarea carbonului, pentru a reduce gazele cu efect de seră, cât şi prin asigurarea rezistenţei la pericole, precum la inundaţii, intensitatea furtunilor şi creşterea nivelului mării” arată Vasile Oşean, directorul executiv la APM.

În cadrul manifestării, specialiştii APM Suceava se oferă să prezinte semnificaţia şi importanţa zilei de 2 februarie, dar şi aspecte referitoare la zonele umede din judeţul nostru, care sunt arii naturale protejate. De cealaltă parte, reprezentanţii agenţilor economici vin cu referiri la valorificarea resurselor din zonele umede din judeţ. Invitaţilor din partea instituţiilor de învăţământ şi organizaţiilor guvernamentale le revine sarcina aducerii la cunoştinţă a proiecte derulate în domeniul protecţiei mediului, pe componenta educaţiei ecologice şi dezvoltării durabile.

„Mesajul pe care dorim să-l transmitem este acela de a proteja zonele umede, deoarece aceste suprafeţe, aparent neînsemnate, au un rol deosebit de important în atenuarea efectelor schimbărilor climatice” a precizat Vasile Oşean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: