Peste 4000 de cazuri de viroze respiratorii, pneumonie şi gripă

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în săptămâna 21-27 ianuarie a.c., în judeţ au fost raportate 28 de cazuri de gripă diagnosticate clinic, cu opt internări, iar zece cazuri de gripă au fost înregistrate la grupa de vârstă 5-14 de ani, alte opt cazuri la grupa de vârstă 15-49 de ani, cinci cazuri la grupa de vârstă 50-64 de ani, trei la grupa de vârstă peste 65 de ani şi două la grupa de vârstă 2-4 ani.

În intervalul menţionat s-a înregistrat şi un deces din cauza gripei, la un pacient din grupa de vârstă 50-64 de ani.

DSP Suceava a precizat că în acelaşi interval a fost trimisă o probă recoltată de la un pacient pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de gripă.

În judeţ au mai fost raportate 3141 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cu 88 de internări. Cele mai multe cazuri, 1044, au fost înregistrate la copii din grupa de vârstă 5-14 ani, alte 728 de cazuri s-au înregistrat la grupa de vârstă 15-49 de ani, 563 de cazuri au fost raportate la grupa de vârstă 2-4 ani, iar la grupa de vârstă 0-1 ani s-au înregistrat 240 de cazuri.

În cursul săptămânii trecute s-au înregistrat şi 848 de cazuri de pneumonie, cu 149 de internări. Din totalul acestor cazuri, 190 s-au raportat la copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani, câte 129 de cazuri s-au raportat la grupele de vârstă 2-4 ani şi peste 65 de ani, în timp ce la grupa de vârstă 15-49 de ani au fost 182 de cazuri, iar la grupa de vârstă 0-1 an alte 94 de cazuri.

De remarcat este că din totalul celor 4017 cazuri de afecţiuni respiratorii acute, 2272 de cazuri s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 1244, fiind raportate la grupa de vârstă 5-14 ani.

Reamintim că în cursul săptămânii 14-20 ianuarie a.c., în judeţ s-au raportat 2948 de cazuri de viroze respiratorii, pneumonie şi gripă diagnosticată clinic.

Într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii dat publicităţii miercuri se precizează că circulaţia virusului gripal în România, în ultimele trei săptămâni a avut un caracter epidemic, numărul cazurilor de îmbolnăvire prin viroze respiratorii fiind mai mare faţă de cel aşteptat.

„Există o succesiune de trei săptămâni epidemice, ca urmare se constată că gripa evoluează epidemic. Nu există un motiv de panică, dar este necesar ca toate măsurile şi recomandările pe care Ministerul Sănătăţii le-a transmis încă din data de 17 ianuarie şi care sunt valabile în această perioadă să le aplicăm. Este nevoie ca populaţia să fie compliantă şi să respecte recomandările specialiştilor privind aplicarea regulilor de igienă personală” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicatul de presă.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că o serie de recomandări suplimentare au fost transmise unităţilor sanitare.

„S-a solicitat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor”. Institutul Naţional de Sănătate Publică urma să „reamintească” unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, a focarelor şi cazurilor severe de gripă.

În comunicat se menţionează că obiectivul Ministerului Sănătăţii în perioada următoare este reducerea numărului de cazuri severe şi decese cu gripă, prin recunoaşterea rapidă a gripei şi instituirea de urgenţă a tratamentului.

Totodată, conform sursei citate, vaccinarea rămâne şi în perioada următoare soluţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor, specialiştii estimând că circulaţia intensă a virusului se va menţine şi în luna februarie.

Cele 30000 de doze de vaccin antigripal comandat suplimentar de Ministerul Sănătăţii pentru populaţia cu risc, urma să fie distribuite în ţară, începând de joi, direcţiilor de sănătate publică ce le-au solicitat, se arăta în comunicatul de presă al MS.

Din cele 1,3 milioane doze achiziţionate iniţial de Ministerul Sănătăţii, mai erau disponibile aproximativ 12.000 de doze.

Ministrul Sănătăţii mai precizase că în unităţile şcolare unde se constată o creştere cu 20% a numărului de îmbolnăviri prin gripă se poate lua decizia de închidere a unităţii.

Ministerul Sănătăţii a revenit în comunicatul de presă cu recomandări pentru populaţie: > consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; > izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; > respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/ strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); > igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; > purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mânuşi, halate) de vizitatori şi personalul medical; > continuarea vaccinării antigripale.

„Evoluţia numărului de îmbolnăviri este influenţată de evitarea spaţiilor aglomerate, iar vacanţa de saptămâna viitoare poate să influenţeze în bine, cu condiţia că în aceasta perioadă copiii să evite colectivităţile” a mai declarat ministrul Sorina Pintea, citată în comunicatul de presă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: