Incontestabilul talent

Femeia nu are vârstă. Este o blasfemie să-i ştii vârsta şi să o dezvălui lumii. Din fericire, ştim vârsta colegei noastre Doina Cernica şi nu vom face nicicum greşeala de a o deconspira, dar asta nu ne împiedică să ne mărturisim în câteva rânduri preţuirea pentru cea care şi-a confundat anii de maturitate cu scrisul despre un spaţiu a cărui fiică este şi pe care îl preţuieşte mai presus de orice: Bucovina. Ea a scris despre oamenii Măriei Sale, despre valori ale acestui pământ care-şi extrăgeau forţa vitală şi creatoare din esenţa tare a unui spaţiu numit Ţara Fagilor. Or fagul este un lemn de esenţă tare. Ecouri ale reportajului antebelic scris de importanţi scriitori bucovineni răzbat în scrisul său, astfel că Doina Cernica este continuatoarea celor mai bune condeie ale locului, punându-şi apăsat amprenta talentului său asupra unui text care are propriile rigori: să faci literatură fără să laşi impresia că faci, căutând „omul”, aşa cum o făcuse ceva mai devreme Tudor Arghezi, în felul său inconfundabil. Numai că din textul Doinei lipsesc pasajele „bărbăteşti” ale marelui poet, fiind străbătut de o copleşitoare feminitate, cheia aceasta deschizând cititorului uşa către un mod profund pozitiv, creştin, integrator de a vedea lumea. A scris mult, talentul cerându-se mereu purtat prin lume. Şi-a adunat scrierile din ziar în câteva cărţi – aceasta este până la urmă opera ziaristului –, care tezaurizează incontestabilul ei ta-lent, prodigioasa sa capacitate de a oferi, curat şi preţios, portretul sufletesc al personajelor sale.

Galeria eroilor săi este populată de o lume a Bucovinei din care fiecare şi-ar dori să facă parte. O lume ideală şi, totuşi, profund umană, pe potriva celor mai aleşi Cetăţeni ai acestui colţ de rai al Maicii Domnului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: