Judeţul Suceava este exportator net de carne şi produse din carne

> În 2018, la export au fost livrate 2.710 de tone de carne şi 702 de tone de produse din carne, în timp ce în judeţ au intrat circa 297 de tone de carne şi 87 de tone de produse din carne > Anul trecut, pe pieţele judeţeană, naţională şi externă, au ajuns 123.982 de tone de carne, în creştere cu aproximativ 105.041 de tone faţă de 2017, diferenţă explicată prin „creşterea consumului”

În anul 2018, în abatoarele din judeţul nostru au fost sacrificate 228.192 de animale, cu 28.236 mai multe cu faţă de anul 2017, când, în unităţile specializate, la tăiere au ajuns 199.959 de animale, se arată într-o informare a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA). Conform analizei DSVSA, pe durata anului trecut au fost supuse sacrificării 36.333 de bovine, 123.459 de porcine, 61.090 de ovine şi 7.310 de cabaline. Astfel, pe piaţă a ajuns o cantitate de circa 123.982 de tone de carne, în creştere cu aproximativ 105.041 de tone faţă de anul precedent. Conform DSVSA, în 2018 producţia de carne din judeţ a crescut cu 31.317 tone de carne de vită, 569 de tone de carne de oi şi miei şi 24.349 de tone de carne de cal. În acelaşi timp, la carnea de porc s-a înregistrat o creştere de 73.129 de tone.

„Diferenţa în plus poate fi explicată prin creşterea consumului de carne comercializată atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă” se arată in informarea DSVSA.

În ceea ce priveşte exportul către ţările membre ale Uniunii Europene, cât şi înspre alte ţări, în 2018 DSVSA a emis 1.969 de certificate sanitare veterinare. Astfel, exportate din judeţ au fost aproximativ 2.710 de tone de carne, 702 de tone de produse din carne, 1.413 de tone de produse lactate, precum şi încă circa 4.089 de tone de subproduse. Respectivele produse au mers în Italia, Olanda, Belgia, Germania, Anglia, Cipru, Franţa, Spania, Grecia, Irlanda, Bulgaria Serbia, Moldova, Arabia Saudită, Cehia, Siria, Suedia, Ucraina. Polonia şi Austria. De cealaltă parte, pentru importuri s-au emis 320 de certificate, în judeţ intrând circa 297 de tone de carne, 87 de tone de produse din carne, 8.753 de tone de lapte, 27 de tone de produse lactate. Aceste importuri de produse alimentare au provenit din ţări precum Ungaria, Cehia, Olanda, Belgia, Polonia, Italia, Spania şi Croaţia.

Pe de altă parte, de menţionat este că, la începutul lui 2018, în judeţul Suceava, efectivul de animale domestice care au putea fi sacrificate pentru consum era, conform DSVSA, de 115.290 bovine; 235.929 de ovine; 18.502 de porcine; 10.755 de cabaline; 15.770 de caprine, 8.475 de iepuri; 391.343 de păsări.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: