Chestiuni... arzătoare

Examen parţial câştigat

Una dintre temele de discuţie ale Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor la recenta adunare a fost referendumul pentru familie. „Ce s-a întâmplat la referendum, cum s-a întâmplat dovedeşte starea jalnică în care naţia aceasta a ajuns”, crede protopopul Câmpulungului, Aurel Goraş. Pentru judeţul nostru rezultatul este, totuşi, remarcabil. „Bucovina a fost singura din ţară în care atitudinea creştină nu a dezamăgit”, avea să sublinieze dl Mihai Grozavu, consilier judeţean. Doctorul Valeriu Gavrilovici a folosit prilejul pentru a mulţumi Bisericii Bucovinei pentru contribuţia sa la rezultatul acestui „examen parţial câştigat”.

Cărţi şi… snoave

La sfârşitul lucrărilor Adunării Eparhiale, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a cerut să se împartă tuturor celor prezenţi broşura „Mihai Eminescu. Cultul trecutului” (Ed. Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, 2018). Gestul confirmă spusele părintelui Aurel Goraş, protopopul Câmpulungului, care remarca, în acel cadru, faptul că, la iniţiativa şi cu contribuţia directă a chiriarhului, Arhiepiscopia a tipărit sute de mii de cărţi, oferite gratuit copiilor. „Este, după câte ştiu eu, un caz unic în Patriarhia noastră”, afirma părintele protopop.

În legătură cu modul în care s-a desfăşurat procesul Fondului Bisericesc al Bucovinei, el a povestit „o snoavă”. La Cluj s-au depus un camion de documente aduse instanţei de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Acestea au fost puse sub cheie într-o încăpere. A fost semnificativă, la sfârşitul procesului, remarca celui ce deţinea, pentru pază, cheia: „Degeaba le-aţi adus. Nimeni n-a cerut cheia…”

Răspuns… care lasă de dorit

Exarhul eparhiei, PC arhimandrit Velnic Melchisedec, stareţul Mănăstirii Putna, reitera cererea de susţinere din partea statului român a înfiinţării, la Cernăuţi, a Muzeului Aron Pumnul. Ambele rapoarte solicitând restaurarea casei celebrului profesor au fost însă respinse. Cel adresat preşedintelui a primit un răspuns „care lasă de dorit”, afirma arhimandritul. (D.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: