Şase pacienţi cu gripă sunt internaţi în Spitalul Judeţean Suceava

 > Unitatea spitalicească a achiziţionat 1.300 de tablete Tamiflu şi 300 de teste de depistare a virusului gripal

 În contextul epidemic actual, în condiţiile în care este posibilă declararea epidemiei de gripă la nivel naţional, Spitalul Judeţean Suceava se aprovizionează atât cu medicamente, cât şi cu teste pentru depistarea virusului gripal.

Directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, Alexandru Mircea Macovei, a precizat că în spital sunt internaţi şase pacienţi cu gripă confirmată de tip A.

El a menţionat că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a achiziţionat 1200 de tablete Tamiflu de 75 mg pentru adulţi şi 100 de tablete Tamiflu 30 mg pentru copii, acesta fiind un medicament care tratează infecţia virală.

Totodată, SJU Suceava a achiziţionat şi 300 de teste de depistare a virusului gripal, din care 100 deja au fost livrate, iar alte 200 urma să ajungă în cursul zilei de ieri. Aceste teste vor fi fi folosite în Secţia Boli Infecţioase şi Secţia Pediatrie.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat, vineri, că au fost luate toate măsurile necesare pentru prevenirea şi controlul infecţiilor respiratorii, ţinând cont de contextul epidemiologic actual.

El a subliniat că alte măsuri de prevenţie vizează asigurarea echipamentului de protecţie pentru vizitatori, purtarea măştii de protecţie de personalul medico-sanitar atât în UPU, cât şi în celelalte secţii, precum şi întărirea măsurilor de igienă generală, dezinfecţie, igiena mâinilor, iar personalul Compartimentului de prevenire şi control al infecţiilor asociate asistenţei medicale supraveghează respectarea acestor măsuri.

Managerul SJU Suceava a precizat că se menţine măsura privind interzicerea accesului vizitatorilor în secţiile obstetrică-ginecologie, anestezie-terapie intensivă, neonatologie şi boli infecţioase, fiind decisă la nivelul conducerii spitalului măsura limitării numărului de vizitatori în secţii şi reducerea programului de vizită la o oră pe zi, doar în intervalul orar 15-16.

El a arătat că în condiţiile în care numărul pacienţilor care necesită internarea în Secţia de Pediatrie a crescut în ultimele zile, s-a luat decizia de a mări temporar capacitatea acestei secţii cu încă trei saloane de la chirurgie şi ortopedie infantilă, mai ales că cele două secţii sunt învecinate şi se poate asigura prompt supravegherea pacienţilor.

„Spitalul are asigurate stocurile de medicamente pentru tratamentul bolilor respiratorii, iar în funcţie de nevoile care apar pe parcurs, se vor face achiziţiile de medicamente necesare” a mai declarat managerul SJU Suceava.

De menţionat este că testul rapid pentru diagnosticarea gripei permite identificarea tipului de virus gripal A sau B într-un timp scurt, iar pentru stabilirea subtipurilor de virus se efectuează analize de laborator suplimentare.

Totodată, utilizarea testelor rapide mai permite ca, în cazul rezultatelor pozitive, pacienţii cu diagnostic prezumtiv de gripă să fie izolaţi pentru prevenirea contaminării altor pacienţi.

În judeţul Suceava a fost confirmat, în 23 ianuarie, un deces din cauza gripei al unui pacient în vârstă de 60 de ani cu afecţiuni cardiace şi diabet, nevaccinat antigripal, care a murit în ziua de 20 ianuarie. Acesta fusese internat în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, secţia de anestezie-terapie intensivă şi, deşi a primit tratament specific antiviral şi a fost intubat, starea generală a pacientului s-a deteriorat progresiv.

DSP Suceava a anunţat, vineri, că numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute este în creştere, conform raportărilor cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii acute, transmise de furnizorii de servicii medicale din judeţ pentru săptămâna 14 – 20 ianuarie. Comparativ cu alte zone ale ţării creşterea este mai mică.

Astfel, au fost raportate 2.948 cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii), cu 17,96 %  mai multe decât în săptămâna anterioară.

Grupa de vârstă la care s-au diagnosticat cele mai multe cazuri în ultima săptămână a fost de 5 – 14 ani, spre deosebire de săptămâna anterioară când au fost diagnosticate cele mai multe cazuri la grupa de vârstă de 15 – 49 de ani.

Cele mai multe cazuri internate au fost la grupa de vârstă de 0 – un an, la fel ca în săptămâna precedentă.

Din evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava, până la data de 20 ianuarie au fost vaccinate gratuit antigripal 35.185 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. La aceeaşi dată medicii de familie mai aveau în cabinete 1.480 doze de vaccin antigripal, solicitând suplimentarea acestora cu 4.144 de doze.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, că era în aşteptarea comunicatului Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar în cazul în care acesta va indica pentru a treia săptămână că numărul de cazuri diagnosticate este mare decât numărul de cazuri estimate va fi declarată epidemie de gripă. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: