În 2018

Peste 270 de cazuri noi de copii cu certificat de încadrare într-un grad cu handicap 

Comisia pentru protecţia de drepturilor copilului Suceava a analizat, pe durata anului trecut, 2.452 de dosare încadrare într-un grad de handicap, fiind nevoie, pentru aceasta, de 24 de şedinţe ordinare şi 14 şedinţe extraordinare. Dintre acestea, 273 sunt cazuri noi, din total 908 de copii fiind încadraţi în grad de handicap grav, 664 cu handicap accentuat, 399 cu handicap mediu, iar 32 cu handicap uşor. Potrivit unei informări, structura din subordinea Consiliului Judeţean a adoptat, printre altele, 19 hotărâri de admitere în sistemul de protecţie, 144 de hotărâri de menţinere în sistemul de protecţie şi 32 de înlocuiri a măsurilor anterioare cu câte o altă măsură. În situaţia din urmă este vorba despre înlocuiri ale plasamentelor la asistenţi maternali profesionişti cu cele în sistem rezidenţial, precum şi invers, dar şi despre înlocuiri ale plasamentelor la asistenţii maternali profesionişti cu altele către familii extinse sau către familii fără vreun grad de rudenie cu copiii în cauză. Totodată,  au fost luate şi 133 de măsuri de încetare a măsurii speciale de protejare. Cu prilejul şedinţelor Comisiei, au fost luate în discuţie 5 cazuri ale minorilor care au săvârşit fapte penale, dar care nu au răspuns în faţa instanţei, pentru fiecare  dintre aceştia fiind dispusă „măsura instituirii supravegherii specializate în familia naturală”. De asemenea, în anul 2018, au fost analizate 17 cereri în cazul cărora, ca urmare a revocării măsurilor de protecţie specială, s-a aprobat ridicarea alocaţiei de stat capitalizată.

Comisia pentru protecţia de drepturilor copilului este o structură fără specialitate care funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean, având competenţă de decizie pe linia protejării şi promovării drepturilor copilului. Comisia are atribuţii în ceea ce priveşte  stabilirea măsurilor de protejarea specială a copiilor; menţinerea măsurilor pentru tinerii care au dobândit capacitate deplină de exerciţiu şi au beneficiat de o măsură de protejare specială; eliberarea sau, după caz, reînnoirea, suspendarea sau retragerea atestatului de asistent maternal; revocarea sau, după caz, înlocuirea măsurii de protejare socială stabilită; stabilirea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi eliberarea certificatului de încadrare aferent.  Comisia pentru protecţia de drepturilor copilului are 7 membri şi este condusă de secretarul judeţului, Petru Tănasă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: