Cum ne dăm în stambă la preşedinţia UE

Specialiştii în relaţii internaţionale au anticipat demult că necazurile României în fruntea UE vor fi provocate de lipsa credibilităţii şi a competenţelor, că nu poţi gestiona dosare importante europene fără o cunoaştere în profunzime a tuturor implicaţiilor şi fără să stăpâneşti la perfecţie măcar o limbă străină, între care germana, engleza şi franceza… Iată că, în aceste zile, reprezentanţii noştri sunt criticaţi şi chiar blamaţi în Parlamentul European, sunt luaţi la întrebări de înalţii comisari, de parlamentari europeni şi în loc de reacţii de bun-simţ, la obiect, apelează la explicaţii inepte, într-o o limbă de lemn şi dau vina pe duşmanii României, pe Opoziţie, pe Banca Naţională, pe UE, CE…

În schimb, în mare parte, eurodeputaţii şi funcţionarii CE, UE s-au convins că discursurile alor noştri nu prea au legătură cu interesele şi idealurile europene, fiind idei, teme, obiective nu prea discrete ale coaliţiei de guvernare, ale majorităţii de guvernământ… Toate cunoscute de interlocutori de ani buni.

Aşadar ne însuşim dictonul străbun „zicem ca ei şi facem ca noi”, adică facem pe gustul mai-marilor noştri politici, orice ar zice Europa. Aşa că preşedinţia noastră şi-a scos în faţă specialişti în „aburirea” înalţilor oficiali, proces început de prim-ministrul României Viorica Dăncilă încă din vară: vom respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, statul de drept şi tratatele UE, iar de atunci şi până azi statul de drept a ajuns statul în care PSDragnea face „ce vrea muşchii” lui: a dat legi şi ordonanţe prin care 14000 de deţinuţi au fost trimişi la reeducare pe spatele bieţilor cetăţeni, ca şi cum nu erau destul de abuzaţi, a se citi omorâţi, jefuiţi, bătuţi…, iar acum vor să facă ceea ce nimeni într-o ţară democratică şi europeană n-a mai făcut, recte să desfiinţeze autoritatea şi puterea lucrului judecat («res iudicata»), valabile de la Dreptul Roman încoace, dând posibilitate condamnaţilor şi celor cu dosare penale să conteste sentinţe definitive. Evident că UE, CE au înţeles despre ce este vorba, chiar dacă ministrul Justiţiei se ascunde după deget. Aşa că statul de drept în România a ajuns de ocară la nivel european. Cât vom fi toleraţi? Cine şi când va reuşi să ridice anatema?

Iar dacă la Strasbourg şi Bruxelles s-a înţeles stratagema mizerabilă de inducere în eroare a organismelor europene, au început atacurile pe faţă: poporul român vrea integrare în UE şi îngheaţă cu steagurile uniunii protestând în faţa guvernului român, iar reprezentanţii săi în organismele europene o scaldă perorând verzi şi uscate. Scrie în Constituţie că toţi suntem egali în faţa legii, dar liderii actuali sunt mai egali ca restul cetăţenilor şi nu răspund în faţa justiţiei, apelând la fel de fel de tertipuri avocăţeşti. Iar peştele de la cap se împute.

Dacă, general vorbind, nu se poate susţine că proiectele supuse dezbaterii în comisiile eurodeputaţilor nu sunt bine articulate, prezentarea şi susţinerea lor de către membrii guvernului Dăncilă au fost la întâmplare, la plesneală, mai degrabă, sperându-se că prestaţia miniştrilor noştri va trece neobservată. Or, defazarea, grozăvirea în faţa liderilor UE, lipsa deprinderilor de comunicare au fost evidente. De greşeli groaznice de exprimare, de gestica dezonorantă şi dezordonată, de tonul arogant, nepotrivit nu mai vorbim. Concluzia aproape unanimă a presei este că ne facem de ruşine la cel mai înalt nivel.

Cum s-a ajuns aici? S-a ajuns din pricina politicii de cadre a majorităţii de guvernământ şi a liderilor cărora, fiindu-le frică de oameni integri şi competenţi, au promovat doar inşi docili, ascultători, loiali, adică yesmeni. N-a prevăzut nimeni că vine un moment când nu te poţi afişa în faţa lumii întregi cu oameni prost pregătiţi fără să ştirbeşti prestigiul României. Aşa că în viitor, când îi vom auzi că mor de dragul iubitei noastre ţărişoare, ar fi bine să deschidem ochii mari şi să nu le mai credem minciunile. Poate se vor învăţa minte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: