Au zâmbit mai puţin, au tăcut mai mult…

Poate că nu se mai petrec atât de multe drame ca în urmă cu 10-15 ani, cu acei copii obligaţi să rămână acasă în grija altora, în timp ce părinţii lor sunt plecaţi să facă bani muncind greu, în străinătate.

Poate că nu mai au, cu miile, sufletele sfâşiate de dor de mamă, de tată şi chiar de amândoi oamenii care le-au dat viaţă şi i-au înconjurat o vreme, cum s-au priceput, cu grijă şi căldură.  Dar într-o zi acei oameni au plecat, lăsând în urmă neînţeles şi vinovat pustiu, având compensaţia, credeau ei, unui viitor mai bun pentru cei rămaşi acasă.

Şi pentru majoritatea chiar a fost să fie un trai mai prosper, cu bani în casă şi pe carduri, cu haine mai frumoase şi adidaşi ca ai lui Nadal, cu telefoane, tablete şi laptopuri de ultimă generaţie, cu biciclete şi scutere de să moară de invidie copiii vecinilor şi chiar cu case noi şi frumoase construite la câţiva metri de vechea bucătărie de vară a bunicii. A bunicii căreia cel mic, rămas singur acasă de pe la 2, 3 anişori, îi spune mamă, în timp ce femeia care l-a născut a devenit încet o voce grăbită, cu accent ciudat, la telefon, o apariţie cu aer tot mai occidental pe Skype, o prezenţă care nu-şi mai găseşte locul în casa aceea frumoasă şi mobilată ca în reviste în cele trei săptămâni de concediu anual  în România.

Poate nu se mai petrec la fel de multe drame cu aceşti copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, doar pentru că sufletele lor s-au adaptat vremurilor, au uitat să se mai alinte, au copilărit mai scurt, s-au maturizat mai repede, au zâmbit mai puţin, au tăcut mai mult, iar, după o vreme, cei care n-au reuşit să revină alături de cei care le-au dat viaţă n-au mai pretins ceea ce oricărui copil din lume i se cuvine: căldura părintească. An după an s-au adaptat la ceea ce au avut, precum blândeţea uşor de speculat a bunicilor, afecţiunea economică a unchilor şi mătuşilor, ba chiar lipsei totale de tandreţe şi au continuat să-şi vadă de viaţă, de şcoală. Unii au primit destulă iubire de la cei în grija cărora au rămas acasă şi au continuat să supravieţuiască şi să facă pace cu ei înşişi şi cu părinţii plecaţi. Alţii au avut nevoie şi au primit la timp ajutor profesionist şi au reuşit să-şi „ungă” din nou inimile şi relaţiile cu cei de departe. Dar alţii, mutilaţi sufleteşte, s-au refugiat în tăcere şi revoltă, în entuziasmul fericit sau nefast al găştilor şi au supravieţuit în felul lor.

După 30 de ani de când România îşi alungă încă părinţii din ţară sunt însă adevăruri acelea că mii de familii din Suceava şi zeci de mii  de familii din ţară se redefinesc astăzi cu totul altfel decât clasica sfântă treime de mamă – tată – copil şi că singurătatea aceştora din urmă s-a transformat din excepţie în obişnuinţă acceptată, din nefericire, de noi toţi.

1680 de copii au trăit anul trecut fară niciunul dintre părinţii plecaţi la muncă

Peste 8200 de minori din judeţul Suceava aveau, la sfârşitul anului trecut, părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Pentru cei mai mulţi, circa 6440, este vorba de mamă sau de tată plecaţi, dar aproximativ 1200  trăiesc şi în prezent cu dorul ambilor părinţi care muncesc în afara ţării. În aceeaşi situaţie sunt în jur de 480 de minori cu părinte unic, plecat de asemenea să câştige bani dincolo de graniţele ţării.

Aproape toţi au rămas acasă în grija rudelor,  respectiv a bunicilor, unchilor, mătuşilor, fraţilor mai mari, câţiva (18) fiind în grija vecinilor sau a unor cunoştinţe, pentru alţi nouă fiind absolut vitală intervenţia statului şi introducerea lor într-o instituţie de protecţie.

Potrivit evidenţelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, când părinţii au plecat la muncă, 41 de copii erau cu „ţâţa în gură”, adică nu împliniseră un an, 155 aveau între un şi 2 ani, 3168 între 3 şi 9 ani, aproape 2600 între 10 şi 13 ani şi circa 2550 între 14 şi 17 ani.

Sute de minori singuri au avut nevoie de intervenţia psihologică a Echipei Mobile a DGASPC Suceava

Pentru mulţi copii, despărţirea de părinţi se produce cu traume, cu efecte asupra echilibrului emoţional, a comportamentului  în familie, la şcoală, în comunitate. Potrivit informaţiilor  DGASPC Suceva, în fiecare an zeci de minori au nevoie de intervenţia psihologică a specialiştilor Echipei Mobile a instituţiei.

În anul 2018, de exemplu,  51 de minori aflaţi în grija familiei extinse, cu vârste între 3 şi 17 ani,  copii cu tulburări de comportament, au beneficiat de serviciile Echipei Mobile, cu puncte de lucru în Fălticeni, Gura Humorului şi Siret, respectiv monitorizare, consiliere în terapii de recuperare, consiliere psihologică şi chiar juridică.

În prim-plan a stat consilierea copiilor lipsiţi de grija ambilor părinţi sau a părintelui unic susţinător plecat în străinătate, caz în care sentimentul de abandon este mult mai grav resimţit de copilul singur.

„Munca echipelor se bazează în principal pe relaţionare, comunicare, stabilire de strategii de lucru, organizarea componenţei echipei pentru fiecare caz în parte,  consilierea şi instruirea părinţilor cu copii cu dizabilităţi, precum şi  consilierea copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a rudelor în grija cărora se află. Intervenţia Echipei Mobile urmăreşte reluarea contactelor cu părinţii plecaţi şi restabilirea relaţiilor acestora cu propriii copii, conştientizarea şi responsabilizarea părinţilor cu privire la problemele emoţionale cu care se confruntă copiii rămaşi în ţară. Munca specialiştilor noştri urmăreşte, de asemenea, dezamorsarea posibilelor conflicte din comunitatea din care face parte familia, stabilirea de contacte cu autorităţile şi cu unităţile de învăţământ etc.” a transmis Nicoleta Danieliuc, purtător de cuvânt al DGASPC Suceava.

Din 2009 până la sfârşitul anului trecut, specialiştii Echipei Mobile din Fălticeni, Gura Humorului şi Siret au intervenit  pentru aproximativ 400 de minori cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: