Temă (în continuare) majoră: Fondul Bisericesc

Nimeni nu se aşteaptă cu rigoare ca Adunarea Eparhială să rezolve cu precădere probleme legate de rânduielile bisericeşti, şi asta pentru că în componenţa sa se află un număr mare de mireni. Se aşteaptă mai degrabă de la acest organism colectiv de conducere o contribuţie esenţială în legătură cu problemele pe care Biserica le întâmpină în relaţia cu societatea, cu autorităţile, cu celelalte componente ale orânduirii sociale care ne guvernează în prezent viaţa.

Nu doar pentru expertiză sunt aleşi reprezentanţi ai mirenilor în acest „trup tainic a lui Hristos”, cum l-a numit cândva arhipăstorul ÎPS Pimen Suceveanul, ci şi pentru capacitatea lor de a se implica efectiv, cu experienţă şi determinare, în rezolvarea problemelor apărute în relaţia Bisericii cu societatea civilă. Un exemplu edificator în acest sens l-a oferit conlucrarea sectorului economic al eparhiei cu firma constructoare a campusului Seminarului Teologic, principala clădire – cea adăpostind clasele – fiind dată în folosinţă la începutul anului şcolar în care ne aflăm. Se lucrează cu aceeaşi determinare pentru finalizarea întregului complex.

La adunare, pe lângă ÎPS Pimen şi PS Damaschin Dorneanul şi ceilalţi membri ai Adunării, au participat, ca invitaţi, dna prefect Mirela-Elena Adomnicăi, primarul Sucevei, Ion Lungu, Petru Tanasă, se-cretarul judeţului, Mihai Grozavu, consilier judeţean, prof. Gheorghe Lazăr, inspectorul general al IŞJ Suceava.

Darea de seamă asupra activităţii eparhiei în 2018 a fost susţinută de şefii sectoarelor economic, administrativ, cultural, social, juridic, filantropic şi patrimonial. Principalele idei ale acestora au convers, observa protopopul Câmpulungului, părintele Aurel Goraş, unul dintre cei mai fervenţi promotori ai ideii retrocedării Fiondului Bisericesc ortodox către chiar acest Fond, pentru a cărui redobândire bătălia continuă. Căci, atrăgea atenţia arhiepiscopul nostru, ÎPS Pimen, când îi ceri în instanţă cuiva dovezi de proprietate, atunci adu tu însuţi dovezi, ori instanţa nu a stabilit vreun proprietar al Fondului: statul sau Biserica.

În cuvântul său, dna Mirela-Elena Adomnicăi, prefectul Sucevei, se bucura că încet, încet se caută rezolvări pentru ca Biserica să intre măcar parţial în proprietatea unor suprafeţe de pădure, o lege în acest sens trecând deja de Senat şi urmând a fi dezbătută şi în Camera Deputaţilor. De asemenea, se întrezăreşte un deznodământ şi în procesul parohiilor cu Regia Silvică, „noi urmând să respectăm integral hotărârile instanţei”, asigura asistenţa dna prefect.

Trei idei majore s-au impus din rapoarte: enormul volum de muncă, însoţit de cheltuielile materiale aferente pentru reprezentarea intereselor eparhiei în sutele de procese angajate cu structurile statului; rezultate financiare pozitive în sectorul economic; o excelentă reprezentare a Bisericii Bucovinei în toate manifestările prilejuite de Centenarul Marii Uniri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: