DSP Suceava:

Numărul cazurilor de gripă clinică, infecţii acute şi pneumonii este în creştere

DSP Suceava a anunţat, vineri, că monitorizează zilnic numărul cazurilor de infecţii respiratorii şi deciziile luate la nivelul unităţilor sanitare şi la nivelul unităţilor de învăţământ, cu privire la măsurile suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor.

„Prin această monitorizare a măsurilor luate pentru limitarea extinderii cazurilor de îmbolnăvire prin gripă şi infecţii respiratorii, Ministerul Sănătăţii supraveghează evoluţia epidemiei de gripă”, precizează directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu.

Ea menţionează că Laboratorul Institutului  „Cantacuzino” a confirmat în data de 23 ianuarie prezenţa virusului gripal la un pacient în vârstă de 60 de ani din municipiul Suceava, cu afecţiuni cardiace şi diabet, nevaccinat antigripal, care a murit în ziua de 20 ianuarie.

Acesta a fost internat în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, secţia de anestezie-terapie intensivă, şi, deşi a primit tratament specific antiviral şi a fost intubat, starea generală a pacientului s-a deteriorat progresiv.

Grădinariu a precizat că numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute este în creştere, conform raportărilor cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii acute, transmise de către furnizorii de servicii medicale din judeţul nostru pentru săptămâna 14 – 20 ianuarie. Comparativ cu alte zone ale ţării creşterea este mai mică.

Astfel, au fost raportate 2.948 cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii), cu 17,96 % mai multe decât în săptămâna anterioară.

Grupa de vârstă la care s-au diagnosticat cele mai multe cazuri în ultima săptămână a fost de 5 – 14 ani, spre deosebire de săptămâna anterioară, când au fost diagnosticate cele mai multe cazuri la grupa de vârstă de 15 – 49 de ani.

Cele mai multe cazuri internate au fost la grupa de vârstă de 0 – 1 an, la fel ca în săptămâna precedentă.

Din evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava, până la data de 20 ianuarie au fost vaccinate gratuit antigripal 35.185 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. La aceeaşi dată medicii de familie mai aveau în cabinete 1.480 doze de vaccin antigripal, solicitând suplimentarea acestora cu 4.144 de doze.

DSP Suceava aminteşte că pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal specialiştii recomandă:

– Consultarea medicului de familie pentru o simptomatologie asemănătoare gripei, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare;

– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

– Spălarea mâinilor cu săpun cât mai des, dar mai ales înainte de masă şi înainte de a ne pune mâna pe faţă, în vederea reducerii răspândirii virusului;

– Acoperirea gurii şi nasului cu un şerveţel de hârtie în caz de tuse sau strănut. Aruncarea imediat după folosire a şerveţelelor, urmată de spălarea mâinilor. Dacă nu există un şerveţel disponibil, se recomandă acoperirea în totalitate a nasului şi gurii cu partea internă a articulaţiei cotului;

– Evitarea aglomeraţiilor şi limitarea organizării de evenimente;

– Efectuarea unui triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;

– Evitarea contactului prelungit cu o persoană care are o viroză respiratorie;

– Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc, şi purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;

– Continuarea vaccinării antigripale.

„Pacientul cu gripă trebuie văzut întâi de medicul de familie. Nu este obligatoriu ca acesta să trimită bolnavul la spital. Medicamentele antivirale specifice au efect şi pot limita o evoluţie nefavorabilă, cu condiţia de a fi administrate cât mai devreme. Antibioticele nu ajută în viroze, acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană. Gripa necomplicată se vindecă acasă. Doar gripa complicată se internează şi se tratează la spital”, arată DSP Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: