Peste 16.000 de cărţi funciare eliberate gratuit sucevenilor

> Din totalul celor 114 de unităţi administrativ-teritoriale, două, respectiv Moara şi Mănăstirea Humorului, sunt „cadastrate în proporţie de 100%”, în timp ce în alte 97 au loc lucrări de înregistrare sistematică prin PNCCF > Comunele Pojorâta, Poiana Stampei şi Vama urmează a fi „cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile” prin POR 2014 – 2020, procedura de licitaţie fiind deja iniţiată

 Peste 16.000 de cărţi funciare au fost eliberate gratuit proprietarilor de imobile din judeţul Suceava, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) 2015 – 2023. Gheorghe Tărăboanţă, purtătorul de cuvânt al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava, informează că, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, în cadrul lucrărilor pe sectoare cadastrale înregistrate au fost 16.436 de imobile, în cauză fiind circa 10.000 ha de terenuri agricole. Pe durata anului trecut, OCPI Suceava a semnat contracte de finanţare cu 101 de unităţi administrativ-teritoriale, însă contracte de prestări de servicii cu firme specializate au fost parafate de 83 de primării, pentru 98.253 de imobile, cu o suprafaţă de 34.608 ha. Conform lui Gheorghe Tărăboanţă, în 2018 au fost scoase la licitaţie lucrările pentru primele trei unităţi administrativ-teritoriale care urmează a fi „cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile” prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, care susţine financiar înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune din toate judeţele ţării. Din judeţul Suceava, printre cele 194 de unităţi administrativ-teritoriale în cazul cărora Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a iniţiat procedura de licitaţie se numără comunele Pojorâta, Poiana Stampei şi Vama. La această dată, din totalul celor 114 de unităţi administrativ-teritoriale, două, respectiv Moara şi Mănăstirea Humorului, sunt „cadastrate în proporţie de 100%”, iar în alte 97 au loc lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor prin Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, atât la nivel de unitate administrativ-teritorială, cât şi pe sectoare cadastrale.

Obiectivul principal al PNCCF îl reprezintă înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor, respectiv a terenurilor, clădirilor şi apartamentelor în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este finanţat cu peste 4 miliarde de lei din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, dar şi cu 312 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Regional POR 2014 – 2020. O altă sursă de finanţare o reprezintă bugetele locale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI