Dumitru Mihalescul:

Peste 630.000 de tineri au luat calea străinătăţii în ultimii 5 ani

> Prin măsurile proaste, Guvernul a încercat doar să-i împingă pe tineri de la spate ca să plece şi să nu regrete, consideră deputatul PNL de Suceava

 Dumitru Mihalescul, deputat PNL de Suceava, a criticat modul în care guvernele din ultimii 30 de ani au tratat problema tineretului şi sportului din România, considerând că doar simpla prezenţă a unui ministru în structura cabinetelor nu a reprezentat decât o mimare ipocrită de preocupare pentru soarta tinerilor rămaşi în ţară şi o lovitură dură pentru toată infrastructura sportivă a acestei ţări.

„În ultimii 5 ani de zile, România a pierdut constant din cea mai valoroasă resursă a acestei ţări – peste 630.593 de tineri au luat calea străinătăţii, migrând către statele dezvoltate ale UE. Ce au făcut guvernele ca să-i facă pe tineri să rămână în ţara lor? Nimic! Dimpotrivă. Prin măsurile proaste luate de guverne, parcă nu s-a încercat decât să-i împingă pe tineri de la spate ca să plece şi să nu regrete că au plecat” a spus Mihalescul.

Potrivit acestuia, locurile de muncă destinate tinerilor sunt tot mai puţine şi tot mai prost plătite, iar formarea profesională a tinerilor pentru domenii cerute de piaţa muncii lipseşte cu desăvârşire.

„Şansele ca un tânăr să poată să-şi întemeieze o familie, să cumpere o casă sau o maşină sau să îndrăznească să facă şi să crească un copil sunt tot mai reduse, deşi Guvernul tot amăgeşte populaţia că «economia duduie».  De mulţi ani de zile avem în structura guvernelor un minister care ar fi trebuit să se ocupe în mod real de problema tinerilor, dar şi de problema revigorării sportului de masă şi a celui de performanţă. Din păcate, acest minister nu este decât o mare minciună, căci, deşi el există, banii care îi sunt alocaţi prin legile bugetare reprezintă doar nişte firimituri, cât să se plătească salariile angajaţilor” a atenţionat deputatul liberal sucevean.

El a constatat că, anul trecut, Guvernul a cheltuit „uriaşa” sumă de un leu şi jumătate pentru fiecare tânăr care a mai rămas în România, adică „nimic”.

„Mai mult, aceste sume s-au dus în mare parte spre evenimente dubioase, fără nicio legătură cu problemele tinerilor români – concerte sau serbări publice. Nimic pentru orientarea în carieră şi în viaţă a tinerilor. Nimic pentru susţinerea publică a problemelor cu care se confruntă cei cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani. Nimic pentru reabilitarea infrastructurii sportive pe care, cu ani în urmă, s-au antrenat campionii mondiali şi olimpici ai României” a explicat Mihalescul.

El a mai declarat că este grav că vine primăvara şi România nu are nici măcar un proiect de buget pentru anul în curs.

„Acest lucru spune totul despre incompetenţa celor care conduc astăzi România. Dacă, totuşi, în luna februarie, Guvernul va transmite Parlamentului spre aprobare Legea bugetului de stat pentru anul 2019, voi propune prin amendamente ca sumele destinate tineretului şi sportului să fie dublate în acest an. Ştiu că nici măcar aşa nu vom rezolva problema finanţării tineretului şi sportului din România, însă, cel puţin pentru acest an, putem mişca lucrurile şi, în următorii 2-3 ani, să ajungem la o finanţare adecvată a acestor două domenii” a conchis Mihalescul. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: