Luminiţa Chihăi:

Începem anul 2019 cum nu se poate mai prost, din punct de vedere economic

> Cursul euro este la maxim istoric, rata inflaţiei este între cele mai mari din Europa şi se anunţă şi recesiune. Ne aşteptăm la lucruri destul de grave, consideră vicepreşedintele cu probleme fiscale al Pro România Suceava

 Vicepreşedintele pe probleme fiscale al Pro România Suceava, expertul contabil Luminiţa Chihăi, a declarat, luni, că anul 2019 începe cum nu se poate mai prost, din punct de vedere economic, subliniind că singura constantă este că totul se schimbă în ceea ce priveşte măsurile fiscale adoptate de guvern.

Chihăi a spus, într-o conferinţă de presă, că anul 2018 a fost un an cu multe măsuri adoptate care nu au fost benefice pentru mediul de afaceri şi pentru români şi că au efecte greu de anticipat şi cu note de plată greu de dus.

„Singura constantă din România a fost că totul se schimbă” a spus economistul sucevean, care a arătat că la finalul anului trecut a fost emisă şi OUG 214/2018 care a bulversat din nou mediul de afaceri, pentru că sunt atinse multe sectoare de activitate.

Potrivit ei, nu este clar cum se vor majora salariile în domeniul construcţiilor, aşa cum se prevede în ordonanţă, la care se adugă şi taxa pe activele bancare, aşa-zisa taxă pe lăcomie, plus modificări în domeniul energetic, jocuri de noroc.

„Suntem în România şi ştim foarte bine că toate aceste taxe se vor regăsi în comisioanele bancare, în ratele creditelor, creditarea îşi va domoli ritmul, iar până la urmă şi guvernanţii se vor finanţa cu costuri mult mai mari” a spus Chihăi.

Ea a adăugat că ne începem anul în acest context, dar şi fără buget de stat şi crede că s-a ajuns în această situaţie pentru că este greu de atins deficitul bugetar de 2,95% asumat de Guvern.

„Avem probleme în a fundamenta bugetul pentru că se anunţă o recesiune. O recunosc toate organismele internaţionale. Nu ştim când va fi, că va fi în 2019 sau în 2020, cert este că, cu măsurile luate în prezent, în România va fi mai repede decât în restul Europei” a spus vicepreşedintele Pro România Suceava.

Ea a estimat că în 2019 rata inflaţiei va avea un ritm de creştere mai mic, dar a subliniat că în 2018 a fost una dintre cele mai mari rate de inflaţie faţă de media europeană şi faţă de celelalte state, iar ritmul de creştere a PIB va fi greu de estimat şi nu va mai fi la fel ca în 2018, iar cursul euro este în creştere, la un maxim istoric de 4,7 lei.

„Situaţia din punct de vedere economic nu este foarte roz. Se vede şi în clasamentele internaţionale care depunctează România şi care a pierdut şapte locuri faţă de 2017 privind mediul de afaceri favorabil” a spus Chihăi.

Ea a mai arătat că pensionarii nu vor avea creştere a pensiilor cel puţin până la 1 septembrie, iar bugetarii au creşteri salariale nebugetate.

„Ne aşteptăm la lucruri destul de grave” a conchis vicepreşedintele Pro România Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: