Incendiile de pe raza judeţului fac noi victime

 Incendiile de locuinţe au făcut o nouă victimă pe raza judeţului nostru, în toiul nopţii de luni spre marţi. Un bătrân care îşi ducea zilele în cartierul Mănăstioara din oraşul Siret a fost găsit fără suflare în casa cuprinsă de flăcări. Pompierii militari ai Gărzii de Intervenţie Siret au fost solicitaţi în ajutor aproape de ora două şi au intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi lichidarea incendiului izbucnit la o gospodărie particulară din oraş. La sosirea echipajelor, ardeau generalizat acoperişul casei de locuit şi două anexe din bătătură, flăcările ameninţând să se extindă şi la celelalte construcţii existente.

Din nefericire, după localizarea flăcărilor, pompierii militari au găsit în interiorul locuinţei trupul neînsufleţit al proprietarului, un bărbat în vârstă de 85 de ani.

Lupta pompierilor cu focul a durat mai bine de cinci ore, acesta transformând în scrum casa pe o suprafaţă de 60 mp, anexele realizate din lemn pe alţi 10 mp, acoperişul comun al grajdului şi al şurii, circa 8 tone de furaje şi bunurile casnice.

Pompierii au stabilit că flăcările au izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului sau scânteilor provenite din coşul de fum deteriorat. Tocmai de aceea, ei fac un nou apel către cei care folosesc sobe pentru încălzire ca înainte de utilizarea lor să aibă loc verificarea, curăţarea  şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată Totodată, coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor iar în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.

Pârjol la o societate de prelucrare a lemnului din Valea Putnei

Un gater care îşi desfăşura activitatea pe raza localităţii Valea Putnei, comuna Pojorâta, s-a transformat într-o mare de flăcări aproape de miezul nopţii de luni spre marţi. Chemaţi în ajutor, salvatorii militari ai Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, în sprijinul cărora au sărit şi lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Pojorâta, au intervenit cu patru autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi lichidarea pârjolului izbucnit în curtea societăţii cu profil de prelucrare a lemnului. La sosirea echipajelor, ardeau trei construcţii anexe (toate ridicate din lemn), iar flăcările violente ameninţau permanent să se extindă şi la celelalte construcţii învecinate. În ciuda intervenţiei susţinute, incendiul a mistuit tot ce a întâlnit în cale. Au ars cele trei anexe pe o suprafaţă de aproximativ 300 mp, circa 20  mc lemn de foc, 5 metri cubi de cherestea şi multe altele. Flăcările au mai degradat învelitoarea din tablă a anexelor, 24 de peleţi de vată minerală şi instalaţia electrică. Cercetările efectuate ulterior au stabilit că tot necazul a plecat dintr-o magazie anexă, cel mai probabil din cauza efectului termic al curentului electric, generat de un cablu defect.

Pompierii au reuşit totuşi să salveze restul clădirilor anexe ale societăţii, două hale de prelucrare primară a lemnului şi utilajele existente în interiorul acestora.

Din nefericire, când a văzut pârjolul din curtea sa, o bătrână în vârstă de 82 de ani a suferit un atac de panică. Ulterior, femeia a intrat în stop cardio-respirator şi în ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de echipajul SMURD şi de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean deplasat la faţa locului, nu a mai putut fi readusă la viaţă.

Incendiile care au izbucnit în sezonul rece 2018 – 2019 au produs până acum nu mai puţin de şapte pierderi de vieţi omeneşti.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI