După cazurile confirmate în judeţele Botoşani şi Bistriţa-Năsăud

În judeţul Suceava se intensifică măsurile pentru prevenirea pestei porcine

Autorităţile sucevene intensifică măsurile pentru combaterea pestei porcine africane (PPA) prin organizarea de controale mixte ce vizează transportul de animale, după ce prezenţa virusului PPA a fost confirmată la porci mistreţi din două fonduri de vânătoare din judeţele Botoşani şi Bistriţa-Năsăud.

Prefectul de Suceava Mirela Adomnicăi a declarat că se menţin în continuare măsurile de prevenire şi combatere a bolii luate anterior şi că în Vama Siret se efectuează filtre şi dezinfecţii;  filtre rutiere sunt puse pe DN 18 şi DN 17.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a declarat, luni, că virusul pestei porcine africane a fost diagnosticat la un porc mistreţ găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharău din judeţul Botoşani, într-o zonă aflată la aproximativ 3 km de linia de frontieră cu Ucraina.

El a spus că suspiciunea de pestă porcină africană în acest caz a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma efectuării analizelor specifice la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, iar, potrivit procedurii, probele au fost transmise Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, care a confirmat suspiciunea de PPA în cursul zilei de duminică.

Corneanu a spus că tot în cursul zilei de duminică au mai fost transmise de pe acelaşi fond de vânătoare către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava alte 13 carcase de porc mistreţ, analizele de laborator pe aceste probe neevidenţiind prezenţa virusului PPA. În cursul zilei de luni au fost analizate probe provenind de la alte 14 carcase de porc mistreţ din zona de protecţie şi supraveghere din apropierea focarului de boală din Fondul de Vânătoare Suharau, rezultatele fiind negative.

Conform ANSVSA, atât în Fondul de Vânătoare Suharău din judeţul Botoşani, cât şi  în Fondul de Vânătoare Aghireş din judeţul Bistriţa-Năsăud, serviciile veterinare au intervenit pentru acţiuni de dezinfecţie şi protecţie a zonelor afectate, iar carcasele de porci mistreţi au fost distruse prin incinerare, anchetele epidemiologice fiind în curs de desfăşurare.

Sursa citată menţionează că în cele două judeţe, Botoşani şi Bistriţa-Năsăud, au fost convocate şedinţe ale centrelor locale pentru combaterea bolilor pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.

„Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative” menţionează ANSVSA.

Aceeaşi sursă precizează că „virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând  nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social şi economic”. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI