S-a născut din legendă

Anul trecut, pe data de  23 septembrie 2018, pe strada Alexandru Vlahuţă din Câmpulung Moldovenesc, ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit o frumoasă bisericuţă din lemn, pe care o socotim născută din legendă. Povestea ne-a fost relatată de către părintele Petru Crăciun, parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului.

„În vremea când drumurile tătarilor erau singurele cu nume, în locul numit Poiana Zimbrului (Cimitirul Eroilor de azi), pe calea ce ducea la bisericuţa de pe Deia, în Ajunul Crăciunului, venea un zimbru care mugea până noaptea târziu înfricoşând puţinii locuitori ai zonei.

Părinţii călugări de la Mănăstirea Sihăstria Rarăului i-au îndemnat pe locuitori să construiască în acel loc un locaş de închinare. Astfel, bisericuţa ridicată de Petru Leliuc (Lehaci) pe Deia a fost mutată în Poiana Zimbrului, în Ajunul Crăciunului, având hramul Naşterii Domnului.

Se spune că de atunci zimbrul n-a mai boncăluit, n-a mai mugit şi deci locuitorii au scăpat de necazuri…”.

Aceasta este pe scurt povestea bisericuţei, renăscută în zilele noastre pe strada Alexandru Vlahuţă, din Câmpulungul Moldovenesc. Cum s-a ajuns aici, aflăm tot de la părintele Crăciun.

Ocupanţii austrieci stabiliţi aici în 1775, ar fi pus un ostaş să dărâme crucea de pe turla mănăstirii Sihăstria Rarăului. Se spune că acel om, pentru păcatul său fără voie, ar fi orbit şi pentru a-şi ispăşi greşeala a fost îndemnat să ridice o biserică, care a fost aşezată în spatele catedralei câmpulungene. Cu ajutorul Fondului Bisericesc s-a construit în preajma acestui loc catedrala din Câmpulung, sfinţită în anul 1913 de către Mitropolitul Vladimir de Repta. Denumirea de Catedrală a câştigat-o în vremea unui alt om de seamă al Bucovinei, apropiat nouă (născut la Stulpicani şi care are urmaşi şi astăzi în comuna Vama), Mitropolitul Nectarie Cotlarciuc. Bisericuţa, construită iniţial de fostul ostaş care a orbit, a fost strămutată în comuna Bădeuţi, iar clopotniţa a stat la baza construirii capelei din Cimitirul Sâhla.

Cu anii, bisericuţa, devenită filia Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Poiana Zimbrului (Cimitirul Eroilor), a dispărut.

Parohul Catedralei, părintele Petru Crăciun, pornind poate şi de la numele său legat de sărbătoarea Crăciunului, dar şi dorind să cinstească Centenarul Marii Uniri prin readucerea în memoria oamenilor a unor fapte demne din trecut, s-a gândit să construiască o bisericuţă care să aibă acelaşi hram ca cea care a existat în Poiana Zimbrului. Aici, printre morminte, nu mai era loc. Dar important era ca ea să fie reconstruită în Câmpulung. A găsit înţelegere la unii creştini buni şi generoşi. Soţii Georgeta şi Constantin Piticari au dăruit terenul pe care-l aveau disponibil pe strada Alexandru Vlahuţă. Clopotul a venit de la un urmaş al maramureşenilor cu care au existat întotdeauna legături, dl Ioan Ciocan. Unul dintre preoţii parohiei pe care părintele Crăciun o păstoreşte a acoperit cheltuielile iconostasului. În rest  – ne mărturiseşte părintele Crăciun, „ne-a ajutat Dumnezeu şi cei care ne-au înţeles dorinţa de a lăsa ceva în urma noastră, care să ne vorbească despre trecutul oamenilor acestor locuri”. De altfel, pisania de la intrare în această biserică conţine şi cuvintele: „Biserica a fost  construită ca un omagiu adus înaintaşilor care au păstrat unitatea de credinţă, limbă, obiceiuri şi tradiţii…”.

Până acum s-au săvârşit aici peste 50 de sfinte liturghii, ca într-o casă ţărănească de peste 300 de ani. În afară de rolul său ca biserică, aceasta, remarcabilă prin frumuseţea şi originalitatea ei, se adaugă celorlalte obiective turistice ce pot fi vizitate de multitudinea de oaspeţi, din ţară şi peste hotare, ce poposesc anual în oraşul de la poalele Rarăului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: