Cătălin Nechifor îi transmite lui Gheorghe Flutur:

Oricâte semnături ar aduna, Guvernul PSD – ALDE nu va face autostrada Iaşi – Tg. Mureş

> El îl îndeamnă să sprijine proiectul Autostrăzii Nordului, Suceava – Satu Mare, care este un proiect viabil

Vicepreşedintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a declarat, luni, că actuala guvernare PSD – ALDE nu a făcut nimic din ceea ce prevede Master Planul de Transport pentru perioada 2016 – 2020, respectiv porţiunea Ungheni – Tg. Neamţ din autostrada Iaşi – Târgu Mureş şi nici porţiunea Ploieşti – Buzău – Paşcani din drumul expres Bucureşti – Suceava – Siret.

El i-a transmis lui Gheorghe Flutur că, oricâte semnături ar aduna, Guvernul PSD – ALDE nu va implementa legea votată în Parlament, pentru că deja au trecut cele 30 de zile şi Guvernul nu a făcut nimic din ceea ce prevede această lege.

„Am luat act de apelul domniei sale pentru clasa politică suceveană pentru a se ralia la dorinţa de a avea autostradă” a spus Nechifor şi s-a întrebat ce ar mai fi de făcut în condiţiile în care legea a fost adoptată de Parlament şi promulgată de Klaus Iohannis, iar Guvernul este obligat ca în termen de 30 de zile să pună în operă această procedură de proiecte, licitaţii şi execuţie, titularul fiind Ministerul Transporturilor.

„Dacă avem lege, nu-i tocmeală. Dublat ca realizare, la nivelul Comisiei Europene, prin vocea comisarului european Corina Creţu, această autostradă are şi finanţare europeană. Nu văd care e problema” a spus Nechifor.

El a arătat că ştim cu toţii că Guvernul şi Ministerul Transporturilor nu vor să construiască această autostradă şi crede că singura variantă de lucru serioasă este înlocuirea Guvernului, fie prin moţiune, fie în urma alegerilor parlamentare.

Nechifor a declarat că actualul Guvern PSD – ALDE nu va face această autostradă pentru că nu a făcut nimic în ceea ce priveşte investiţii pe autostrăzi şi drumuri expres, arătând că potrivit Master Planului General de Transport al României pentru perioada de implementare 2014 – 2020 ar fi trebuit finalizat tronsonul Ungheni – Tg. Neamţ al autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş şi ar fi trebuit finalizate şi tronsoanele de la Ploieşti la Paşcani din drumul expres Bucureşti – Suceava – Siret.

„Suntem în 2019, dar nu s-a început încă nimic din perspectiva proiectelor tehnice, nu avem nicio rută, niciun traseu, nicio expropriere sau nici măcar o cumpărare de teren de către cei iniţiaţi. Iată că această hartă pe care Guvernul României este obligat să o ducă la îndeplinire există doar în carioci, doar în virtual” a spus Nechifor.

Deputatul de Suceava al Pro România a spus că îi cere preşedintelui PNL Suceava, Gheorghe Flutur, să se alăture celor 65 de parlamentari care au semnat proiectul legii Autostrăzii Nordului care porneşte din Suceava şi trece prin Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei iar apoi prin apropierea municipiului Bistriţa şi de acolo spre Baia Mare – Satu Mare şi Petea.

„Considerăm că este o propunere viabilă. Este mai scurt acest traseu din Suceava către frontiera de vest cu circa 140 de kilometri. Ca să ajungi pe autostradă nu mai faci nimic: urci pur şi simplu pe autostradă  – nu ca în varianta autostrăzii de sud – pentru că trece prin Suceava, Bălăceana, Ciprian Porumbescu, prin Frasin prin Vama prin Iacobeni, zona Coşna şi mai departe spre Ilve” a spus Nechifor, care a menţionat că acest traseu este chiar prin judeţul Suceava şi asta ar însemna o dezvoltare mai importantă.

Nechifor a spus că a luat foarte în serios proiectul lui Gheorghe Flutur şi consideră că şi acest proiect este foarte serios.

„M-aş fi aşteptat ca domnul Flutur să vină să ne arate cu carioca ce a făcut până acum, pentru că au trecut trei ani de mandat şi la domnia sa şi la domnul Stan şi chiar vreau să-i rog să ne prezinte ce au făcut cei care sunt la guvernarea locală, domnul Flutur, domnul Lungu, dar şi cei care sunt la guvernarea centrală şi ar fi de menţionat domnul Stan. Vreau să ştiu pentru că nu prea am văzut lucrări în domeniu, mai ales pe infrastructuri mari” a spus deputatul sucevean.

Totodată, Nechifor a spus că poate că ar fi necesar să se strângă semnături pentru realizarea drumului de legătură între Iaşi şi Suceava, proiect pe care l-a realizat împreună cu liberalul Cristian Adomniţei, când ambii erau preşedinţi de consilii judeţene.

„Am predat în 2016 un proiect la cheie pentru a fi finanţat prin POR, acest drum de legătură între Iaşi şi Suceava care are o lungime de 170 de kilometri, care are o valoare semnificativă, de circa 80 de milioane de euro şi depăşeşte cu mult şi numărul de kilometri şi valoarea tuturor proiectelor care sunt gândite pentru viitor de Consiliul Judeţean” a precizat Nechifor.

Liderul Pro România a subliniat că dacă tot nu s-a făcut nimic în ultimii 3 ani în domeniul infrastructurii rutiere, ar fi bine dacă ar fi capacitaţi şi cei din Botoşani, care s-ar putea racorda foarte uşor la Autostrada Nordului, la fel şi cei din Iaşi, pentru care această rută este mai scurtă decât prin Ditrău – Tg. Mureş.

„S-a spus foarte clar că varianta propusă iniţial, Iaşi-Tg. Mureş costă şi foarte mult. E vorba de foarte multe zone montane de altitudine care sunt greu de traversat spre comparaţie cu ceea ce am propus noi, iar din studiile existente reiese o valoare semnificativ mai mică decât Iaşi – Tg. Mureş” a spus Nechifor.

El a mai arătat că Autostrada Nordului are şi corespondent în Ungaria, unde autostrada M3 este foarte aproape de Petea, de Satu Mare, în timp ce cealaltă variantă de autostradă este mai lungă şi are şi un traseu sinuos. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: