„La Rădăcini”, monografia satului Vornicenii Mari (Tolva), lansată de unul dintre fiii localităţii

Câteva zeci de localnici ai localităţii Vornicenii Mari (Tolva), din comuna Moara, au fost prezenţi duminică, 20 ianuarie, în fosta şcoală a satului, acolo unde unul dintre fiii satului, Alexandru I. Cozaciuc-Hogea, a lansat monografia localităţii.

 Lucrarea, care se numeşte „La Rădăcini”, are peste 300 de pagini cu text şi fotografii din vremuri în care telefonul fix încă nu fusese introdus în zonă.

Autorul spune chiar în deschidere că, „după o muncă migăloasă, desfăşurată pe o perioadă de mai mulţi ani, am adunat materialele necesare întocmirii istoriei acestui sat mic, dar minunat, care a fost atestat documentar pentru primă dată pe 3 februarie 1397”.

El a mulţumit la lansare celor care i-au fost sursă de inspiraţie, dar şi celor care l-au ajutat să ducă munca la bun sfârşit, de la profesori, apropiaţi, localnici şi până la scriitorul Ion Drăguşanul.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat primarul şi viceprimarul comunei, ca şi directorul şcolii.

„Pentru Vornicenii Mari e o bucurie mare astăzi. Cartea aceasta e ca un certificat de naştere al acestui sat. Pentru fiecare dintre cei ce sunt aici şi se regăsesc în această monografie este o bucurie. Multe alte localităţi şi-ar dori să aibă o monografie dar nu au încă parte de aşa ceva.  Îl felicităm pe autor şi îi mulţumim pentru efort” a spus primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi.

Evenimentul a avut parte şi de un moment mai special, muzical, oferit de o parte a formaţiei „Dor” din Moara, al cărei profesor este Constantin Irimia, şi care a demonstrat că artă se poate face în orice fel de condiţii şi în orice loc, dacă ingredientele principale sunt talentul tinerilor din formaţie şi vocaţia celui care îi coordonează spre succes.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: