Despre siguranţa nenegociabilă a cetăţeanului

14.402 de deţinuţi eliberaţi din penitenciare (Mediafax 17.01.2019, n.a.) în baza recursului compensatoriu şi trimişi spre reeducare pe spinarea şi chiar sângele celor peste 19 milioane de locuitori ai României şi a celor peste 500 de milioane de cetăţeni europeni, căci statul român, Guvernul şi Parlamentul, prin această măsură, şi-au declinat orice responsabilitate. Crime, violuri, furturi, agresiuni şi iar crime, violuri, furturi, agresiuni…, „imagini care pot să ne afecteze emoţional” 24 ore din 24 pe toate canalele media, mai ales ale posturilor TV care fac bani buni din scene violente, şocante prezentate nonstop.

Ceea ce miroase a tragic este că au apărut cazuri de omucideri şi alte infracţiuni grave contra persoanei, furturi din locuinţe, jafuri la bănci… Ca autori sunt bănuiţi întotdeauna foşti deţinuţi eliberaţi în baza recursului compensatoriu. Lumea s-a speriat şi au început protestele, deocamdată individuale, iar preşedintele a cerut guvernului să ia măsuri fiindcă „siguranţa cetăţeanului nu e negociabilă”. Nu ne-a spus cu cine trebuie să ne negociem siguranţa vieţii, a locului de muncă, a casei, a străzii, a şoselei, a maşinii, a copilului, a bunicilor, a avutului, a şcolii…

Fiindcă se pare că trebuie să ne negociem zilnic nu numai legăturica de ceapă verde de la piaţă, ci însăşi viaţa. Ce înseamnă a negocia viaţa într-un regim mafiot? Înseamnă a plăti taxă de protecţie borfaşilor şi cefelor groase ca să ne apere fiindcă statul căruia îi plătim taxele nu e în stare. Dar cui trebuie să plătim ca să nu ne calce maşina pe trecere de pietoni? Cui trebuie să dăm bani să scăpăm de accidente casnice şi la locul de muncă la care ne menţinem locul I în UE? Ca şi la mortalitatea infantilă, la îmbolnăvirea în spitale? Cui trebuie să plătim ca să nu ne claxoneze cu nesimţire deloc europeană tineri imberbi sau mai vârstnici afanisiţi ori şmecheri grăbiţi nevoie mare? În condiţiile în care nicăieri în afara României nu mai auzi claxoane pe trecerea de pietoni!

Dar pe şoselele patriei cine ne mai garantează siguranţa vieţii? Că văd că şi aici suntem campioni cu zeci de mii de victime anual! Legea circulaţiei? Hai să fim serioşi! Nici măcar amenzile nu se plătesc. Mor mai mulţi oameni în accidente rutiere decât în fostele războaie! Dar în familie, pe stradă, în localuri publice sau pe lângă acestea cine ne garantează siguranţa vieţii? Jandarmii care au ciomăgit pe 10 august demonstranţii aflaţi cu mâinile sus, aşa cum se vede în orice film al evenimentelor, chiar dacă CNA nu vrea să le recunoască? Ne vor păzi trupele de bodyguarzi care se încaieră adesea şi se taie între ele?

Nu e de mirare că se subţiază la modul tragic numărul locuitorilor bietei Românii, nu numai prin exodul masiv al cetăţenilor spre ţări democratice şi civilizate, unde viaţa omului contează. Devenim tot mai puţini şi prin scăderea drastică a natalităţii, şi prin miile de morţi prin spitale, şi prin cele 20 de victime ale gripei, despre care văd că niciun diriguitor nu bleşteşte, semn că nimănui nu-i pasă. Pe cine vor mai reprezenta politicienii peste câteva zeci de ani? Sau ne pregătim să stingem lumina?

Dar de siguranţa omului de afaceri venit în România cu un capital pe care să-l investească aici şi să câştige bani şi el şi noi aţi auzit pe vreun diriguitor vorbind? Din contra, singura lor preocupare este să-l jumulească de bani. Iar aici se pune întrebarea: dar de bunăstarea românilor cine se ocupă fiindcă politicienii puterii sunt ocupaţi de doi ani doar cu justiţia? De care se fac luntre şi punte să scape. Onoare, demnitate? Să avem pardon.

Aşa s-a ajuns ca infractorii şi condamnaţii penal să fie consideraţi primii cetăţeni ai ţării! Nimeni nu s-a întrebat dacă nu cumva elevii şi studenţii noştri au condiţii de trai mult mai proaste decât deţinuţii… Dar poate se vor întreba în viitoarea campanie electorală când ne vor cere votul cu gogoşi şi lacrimi de crocodil.

Şi apoi de ciuntirea mai departe a legilor corupţiei, de criza financiară care bate la uşă să o spargă, de calculele care arată că economia se prăbuşeşte, iar guvernul întinde mâna din nou la FMI… ce să mai spunem? Oare România n-are dreptul la viaţă şi siguranţă?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: