Creştinii ortodocşi de stil vechi au sărbătorit Boboteaza

Sâmbătă, 19 ianuarie (6 ianuarie, stil vechi), peste 2.500 de credincioşi ortodocşi de stil vechi din Fălticeni şi din zonă au sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza. Este vorba de retrăirea momentului în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani. În această zi se sfinţeşte Aghiasma Mare şi marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă.

Evenimentul religios a început la Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiul Fălticeni, în seara zilei de vineri, cu slujba de priveghere oficiată de Prea-sfinţitul Iosif Botoşăneanul. A doua zi, sâmbătă, de Bobotează, trei arhierei –  Sofronie Suceveanul, Iosif Botoşăneanul şi Dionisie Gălăţeanul –  împreună cu un sobor de preoţi au săvârşit Liturghia Praznicală, după tipicul sărbătorii. În jurul orei 11, numeroşii credincioşi prezenţi la oficierea Sfintei Liturghii, la care s-au adăugat credincioşii de stil vechi din Slătioara, Păiseni, Roşiori, Râşca, Slatina, Baia, Bogdăneşti, Drăguşeni, Fălticeni, Mălini, Rădăşeni, Slatina, Vadu Moldovei, Vatra Dornei, Izvoarele Sucevei, Mănăstirea Humorului, Şaru Dornei, ca şi din alte localităţi din judeţele învecinate au pornit cu credinţă, dragoste şi nădejde în suflet, într-o procesiune spre locul sfinţirii apei, pontonul de pe iazul Şomuz din cadrul Complexului de agrement „Nada Florilor”.

Cu icoane, steagurile parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, cele ale Mitropoliei Ortodoxe de Stil Vechi, şi drapelele României purtate de bărbaţi îmbrăcaţi în costume populare, la care s-au adăugat două monahii din a căror cădelniţe s-a răspândit fumul de tămâie, icoana praznicală, purtată pe umeri de patru bărbaţi  şi şase femei îmbrăcate în costume vişinii care ţineau o trena simbolică  cântând troparul Botezului Domnului  şi cu crucea din lemn, ornată cu flori şi busuioc, dusă de un arhimandrit, întreg alaiul, cântând neîncetat troparul Bobotezei, a străbătut traseul strada Ştefan cel Mare – str. 1 Mai – bulevardul Revoluţiei – str. 13 Decembrie – str. Unirii – str. Botoşani –Aleea Teilor – Baza de Agrement „Nada Florilor”.

La cea mai mare procesiune desfăşurată până acum la Fălticeni, alături de miile de credincioşi, înalţii ierarhi şi cei peste 20 de preoţi de la biserici şi mănăstiri din protopopiatul Fălticeni, au participat prefectul Mirela Adomnicăi, senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu şi primarul Cătălin Coman.

Altar şi cruci din gheaţă pe malul iazului Şomuz

Pe scena plutitoare din faţa amfiteatrului „Nada Florilor”, oamenii cu drag de cele sfinte din Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi din comitetul de organizare a procesiunii, îndrumaţi de părintele protoiereu Sebastian Mogârzan, au pregătit, încă de vineri, pentru prima slujbă oficiată la malul iazului Şomuz, cu prilejul Botezului Domnului, un altar din gheaţă din care nu au lipsit crucile de gheaţă.  Credincioşii au scos din iazul Şomuz opt blocuri de gheaţă, din trei confecţionând cruci, iar alte patru, simbolizând cele patru anotimpuri, au format masa pe care s-au aşezat obiectele de cult necesare desfăşurării slujbei de sfinţire a apei. În faţa crucii  din centrul mesei a fost făcută, tot din gheaţă, o carte.

Slujba aghiasmei mari a fost oficiată tot de cei trei ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, Preasfinţiţii Sofronie Suceveanul, Iosif Botoşăneanul şi Dionisie Gălăţeanul, împreună cu preotul protoiereu Sebastian Mogârzan şi numeroşi preoţi din Protopopiatul Fălticeni. Pe durata slujbei au fost eliberaţi porumbei albi, simbolul Duhului Sfânt pogorât în chip de porumbel deasupra Mântuitorului Hristos, în timpul botezului în apa Iordanului, scenă prezentată şi în icoana praznicală. După ce s-a citit din Prorociile profetului Isaia, Apostolul şi Sfânta Evanghelie, ierarhii au sfinţit apa din cele două recipiente.

În cuvântul său  de învăţătură, protoiereul Sebastian Mogârzan a scos în evidenţă rolul unei astfel de procesiuni, amintind de tradiţia din ziua Botezului Domnului, să se organizeze procesiuni religioase al căror punct culminant este sfinţirea apelor  din apropierea localităţilor şi aruncarea crucii în acestea, astfel de procesiuni urmând să fie organizate an de an, ca element al tradiţiei ortodoxe străbune.

La finalul slujbei, fiecare dintre cei trei ierarhi a aruncat crucea din lemn în apa Şomuzului. Iar după binecuvântarea dată de înaltele feţe bisericeşti, credincioşii au luat acasă aghiasma mare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI