Afaceri noi în zona Moldovei prin Start-up Yourself

>  Patru dintre ele sunt ale unor antreprenori suceveni

48 de antreprenori din zona Moldovei au semnat contractele de finanţare prin programul Start-up Yourself, printre noile afaceri fiind reutilizarea anvelopelor uzate sau filmări cu drona pentru documentaţie de urbanism, transmite corespondentul Mediafax.

În cadrul programului de finanţare pentru stimularea şi dezvoltarea de mici afaceri Start-up Yourself, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a semnat contractele cu cei 48 de antreprenori din zona Moldovei. Aplicanţii sunt din judeţul Iaşi – 27, câte 6 din Bacău şi Neamţ, 4 din Suceava, 3 din Vaslui şi 2 din Botoşani.

Noii antreprenori vor primi fiecare câte 33.000 de euro nerambursabili, bani care pot fi utilizaţi pentru deschiderea afacerii, achiziţionarea echipamentelor necesare, dar şi pentru achitarea salariilor timp de minim 6 luni. Aceştia deschid afaceri diverse, de la cabinete stomatologice la kinetoterapie, IT, turism, activităţi de recreere sau de protejare a mediului.

Bugetul total al proiectului de Start-up Yourself este de 11.836.863,04 lei. Din aceasta sumă, statul român contribuie cu 1.713.501 lei, restul banilor venind de la Uniunea Europeană.

Andreea Baltag, care a lucrat mai mulţi ani în domeniul automotive, vrea să dezvolte, cu banii primiţi, o afacere de reutilizare a anvelopelor uzate, din care să poată fi confecţionate dale de cauciuc, piste de joacă pentru copii sau covoraşe de cale ferată. Aproape 60% din banii primiţi vor fi cheltuiţi pentru achiziţionarea echipamentului necesar pentru transformarea anvelopelor în granule de cauciuc.

Un alt tânăr antreprenor, cu experienţă în urbanism, a decis să dezvolte în cadrul proiectului o afacere care îmbină domeniul IT cu cel al urbanismului. Acesta urmează să procure o dronă care va filma şi va scana locaţii prestabilite, iar datele obţinute vor fi folosite la elaborarea documentaţiei de urbanism.

Decanul de vârstă al noilor antreprenori din zona Moldovei este Ioan Cojoc, din Piatra Neamţ, care şi-a propus să deschidă un showroom cu echipament necesar pentru instalarea sistemelor cu panouri fotovoltaice şi termodinamice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: