PNL Suceava a lansat campania pentru Autostrada Unirii

> Gheorghe Flutur: Este deschiderea spre Occident, spre piaţă, spre civilizaţie. E autostrada întoarcerii acasă a celor plecaţi la muncă în străinătate. Acum şcolile şi grădiniţele sunt depopulate şi se nasc mai mulţi suceveni în Italia şi Spania decât acasă

Preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că lansează ofensiva pentru realizarea Autostrăzii Unirii, care poate fi numită şi „autostrada întoarcerii acasă a celor plecaţi la muncă în străinătate”.

Potrivit lui Flutur, legătura judeţului Suceava cu vestul ţării şi cu vestul Europei este Autostrada Unirii, Moldova-Ardeal.

„Aş spune mai bine «autostrada întoarcerii celor care sunt plecaţi la muncă în străinătate». Pentru următorii ani nimic nu este mai urgent şi mai vital decât deschiderea şi legarea Moldovei, a judeţului Suceava cu lumea civilizată. Orice program de dezvoltare pe care îl discutăm astăzi – că vorbim de sănătate, că vorbim de învăţământ, vorbim de mediul economic – se raportează la lipsa infrastructurii sau la faptul că noi nu ţinem pasul, astăzi, cu judeţele din vestul ţării” a spus Flutur.

El a arătat că se fac acum alianţe de dezvoltare, în vest, în est, se discută programe locale, dar toată lumea se raportează la lipsa infrastructurii.

„Prea mult a fost desenată autostrada care ar trebui să lege Moldova de Ardeal, or după aproape 30 de ani suntem în continuare rupţi, iar viteza cu care Ardealul se dezvoltă faţă de judeţele Moldovei este din punctul meu de vedere neliniştitoare. Una este să nu mai ai forţă de muncă în Cluj sau în Arad, pentru că au de lucru acasă, şi alta să nu mai ai forţă de muncă în Suceava, că-s plecaţi la muncă în străinătate” a explicat liderul liberal.

El a constatat că şi şcolile şi grădiniţele au început să de depopuleze, pentru că nu mai sunt copii.

„Se nasc mai mulţi români şi suceveni în Italia şi Spania decât acasă, în judeţul Suceava. Dacă ne uităm la firmele care vin sau nu prea vin la licitaţii, nu mai au forţă de muncă pentru că nu au de unde o recruta. Toate astea ne îndreaptă spre un SOS privind nevoia unei autostrăzi rapide, nu desenate, ci făcute” a spus Flutur.

El a arătat că a avut pe această temă mai multe discuţii la conducerea PNL şi că s-a discutat „extrem de hotărât” nevoia unei autostrăzi, finanţate cât mai repede, care să ne apropie de vestul ţării şi de Occident. Din acest motiv PNL începe această ofensivă de susţinere a construcţiei autostrăzii A8 Moldova – Ardeal.

„Noi lansăm acest proiect – Suceava la o oră de autostradă. Am făcut un pliant şi am început şi afişaj stradal despre acest proiect. Sucevenii cer Autostrada Unirii. Vrem să clădim drumul care uneşte oameni ca noi” a spus Flutur, care a arătat că distanţele pentru localităţi sucevene către autostradă nu sunt mari.

„Cum dezvoltăm oraşul Suceava la 60 km de autostradă? Nu e mult. Localităţi la 60-70 km de autostradă sunt foarte uşor de dezvoltat” a spus Flutur.

El a arătat că un alt proiect prioritar este drumul expres care să lege nordul ţării de la Siret prin Paşcani.

„Eu cred că în ajunul discutării şi aşa târzii a Legii bugetului de stat pentru anul 2019, aşa trebuie începută discuţia pe proiectul de buget că, dacă nu, o să ne uităm cu binoclul la ardeleni că se duc înainte, că la Turda se lucrează la autostradă şi că diferenţa dintre noi şi ei creşte. Am avut an centenar al unirii, dar şi al ruperii economice a provinciilor româneşti. Aici trebuie, noi, liberalii, să unim înapoi. Avem această obligaţie” a spus Flutur.

El a subliniat că liberalii vor lupta pentru această investiţie pentru că doresc să existe bunăstare.

„Vrei să-ţi investească oamenii şi aici ca să ai locuri de muncă, vrei familiile să le uneşti. Vorbim de familii, de parteneriat. Familia nu înseamnă o dată pe an, de Crăciun sau de Paşti, să vii să-ţi pupi copiii şi după aia să stai 11 luni departe de casă. Familia înseamnă să le asiguri condiţii aici şi nu să fim campioni la migrarea forţei de muncă în afară. Poţi asigura condiţii economice prin investiţii inteligente în infrastructură” a explicat preşedintele Flutur.

El a arătat că această autostradă este în chinurile facerii şi că a ţinut ca aceasta să constituie prioritate zero pentru liberali şi se bucură că şi preşedintele României a anunţat această prioritate.

„Trebuie să fim solidari şi să facem acest lucru” a mai declarat Flutur.

El a mai declarat că s-au făcut studii de fezabilitate, dar s-a renunţat la ele şi că a constatat că Guvernul ar încerca un parteneriat public-privat, deşi sunt bani europeni care vor fi rambursaţi pentru că nu pot fi cheltuiţi.

„Unde eram acum dacă această autostradă funcţiona? Cât de uşor puteam vorbi de investitori străini sau români care să aibă curajul să investească acasă” a spus Flutur.

El a arătat ca va fi începută şi o acţiune de strângere de semnături pentru susţinerea acestei autostrăzi.

„Am cerut parlamentarilor PNL de Suceava să fie de veghe şi să pregătească amendamente la Legea bugetului de stat şi pentru studiul de fezabilitate şi pentru prinderea de fonduri pentru începerea autostrăzii, dar şi fonduri europene. Şi comisarul european a spus că sunt fonduri europene. Am văzut că Guvernul, ca să disipeze puţin presiunea, ne-a mai dat o variantă, de la Siret la Suceava care merge spre Iaşi. Foarte bine, o salutăm şi pe asta. Salutăm şi Autostrada Nordului care să ne lege de Baia Mare şi să ne ducă spre Budapesta, dar să se facă odată. Nu doar să le prezentăm prin Dubai sau prin alte părţi că am visat noi o autostradă şi să nu se facă nimic” a spus liderul liberal sucevean.

El consideră că această autostradă va contribui la dezvoltarea economică a zonei şi va genera şi revenirea acasă a celor plecaţi în străinătate.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să fim solidari cu viitoarea generaţie. Noi trebuie să ne punem problema cine va plăti pensiile generaţiei noastre. Cei care pleacă spre vest şi plătesc la fondul de pensii din Italia? Nu. Noi trebuie să-i aducem acasă. Cum îi poţi aduce? Prin investiţii curajoase. Vom fi foarte insistenţi pentru ca acest lucru să se întâmple. Cea mai importantă investiţie asta va fi. Deschide spre Occident, spre piaţă, spre civilizaţie şi din punctul acesta, integrarea adevărată a judeţelor Moldovei în Uniunea Europeană acum se face” a mai spus Flutur.

El consideră că acum integrarea în UE se face cu 40 km/h, dar că va trebui să ajungă la 100 km/h.

„Aceasta este invitaţia pe care eu o fac tuturor partidelor politice din Suceava: Să fim solidari. Să fim mai apropiaţi între noi decât de conducerile centrale ale partidelor noastre dacă acest lucru şovăie la Bucureşti” a spus Flutur.

El a arătat că, astfel, Suceava va fi la o oră de capitala ţării, cu avionul, şi la o oră de autostrada spre vest, iar atunci se schimbă lucrurile în ceea ce priveşte perspectiva de dezvoltare a acestei zone, „perspectiva copiilor noştri şi ai nepoţilor noştri care s-ar putea întoarce”.

„Este un demers de strigăt disperat pe care îl fac. Un demers de sucevean. Văd la munte şcoli cu termopane care nu mai au copii, mă duc la grădiniţe şi văd că nu mai au copii, mă duc şi văd că firme nu mai au mozaicari sau faianţari că sunt plecaţi la muncă în străinătate. Eu cred că nu putem contempla. Eu cred că aceste demersuri sunt cele mai urgente” a declarat Flutur. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: