Premiul Academiei Române istoricului sucevean Alexandru Pînzar

Este vorba de Premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Secţiunii Ştiinţe Istorice şi Arheologie decernat în decembrie 2018 pentru lucrarea Hotarul de nord al Moldovei (de la formare, în secolul al XIV-lea, până la statornicirea lui pe Ceremuş, Colacin şi Nistru) (prezentată în paginile noastre de universitara Olimpia Mitric). Dar iată ce scrie, despre carte şi autor, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, unde lucrarea premiată a văzut lumina tiparului în anul 2016: „Cartea, apărută în colecţia Historica şi prefaţată de Ştefan S. Gorovei, acoperă un gol în istoriografia română, care nu a produs până acum nicio cercetare de anvergură privind hotarele Moldovei medievale, cu excepţia unui singur studiu mai amplu, din 1910, al lui Ion I. Nistor, referitor la un segment al vechilor graniţe, cel cu Regatul Poloniei. Alexandru Pînzar este absolvent al studiilor de master şi doctorale ale Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, membru în Consiliul Ştiinţific şi Comitetul Director al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”.

Laureatul Premiului Academiei Române, dr. Alexandru Pînzar, o persoană extrem de discretă în peisajul mozaicat al Sucevei, dar căruia mediile ştiinţifice îi cunosc şi îi apreciază deosebita valoare, a adus cu această recunoaştere încă un prilej de bucurie Bucovinei la Centenarul Unirii sale cu Ţara. Calde felicitări!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI