DSP Suceava:

A fost declarat debutul sezonului gripal în România

> Antibioticele nu ajută în viroze şi se folosesc când se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană > Gripa necomplicată se vindecă acasă

 DSP Suceava a anunţat, ieri, că Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în baza raportărilor cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii acute, transmise de furnizorii de servicii medicale, a declarat debutul sezonului gripal în România.

În judeţul nostru, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) diagnosticate a crescut în a doua săptămână a anului comparativ cu săptămâna precedentă.

Astfel, faţă de 955 de cazuri înregistrate în săptămâna anterioară, creşterea a fost de 2,6 ori, fiind vorba despre 2.499 de cazuri raportate.

Cele mai multe cazuri diagnosticate în ultima săptămână s-au înregistrat la grupa de vârstă 15 – 49 de ani, iar cele mai multe cazuri internate au fost la grupa de vârstă de 0 – 1 an, la fel ca în săptămâna precedentă.

Conform evidenţelor DSP Suceava, până la data de 13 ianuarie au fost vaccinate gratuit antigripal 35.027 persoane în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

„Amintim că antibioticele nu ajută în viroze, acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană. Gripa necomplicată se vindecă acasă. Pacientul cu gripă trebuie văzut întâi de medicul de familie. Nu este obligatoriu ca acesta să trimită bolnavul la spital. Doar gripa complicată se internează şi se tratează la spital” subliniază DSP Suceava.

Totodată, se arată că problema legată de gripă este a complicaţiilor şi a mortalităţii produse în primul rând persoanelor cu afecţiuni cronice asociate. Dar nimeni nu este ferit de complicaţii, şi că decesul poate apărea chiar şi la persoane tinere fără afecţiuni preexistente.

Pentru limitarea îmbolnăvirilor şi răspândirii virusurilor respiratorii specialiştii recomandă: > Spălarea mâinilor cu săpun cât mai des, dar mai ales înainte de masă şi înainte de a ne pune mâna pe faţă; > Evitarea aglomeraţiilor şi limitarea organizării de evenimente; > Evitarea contactului prelungit cu o persoană care are o viroză respiratorie; > Curăţarea şi dezinfectarea veselei şi tacâmurilor, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav; > Spălarea jucăriilor copiilor după ce au fost folosite; >Acoperirea gurii şi nasului cu un şerveţel de hârtie în caz de tuse sau strănut. Aruncarea imediat după folosire a şerveţelelor, urmată de spălarea mâinilor. Dacă nu există un şerveţel disponibil, se recomandă acoperirea în totalitate a nasului şi gurii cu partea internă a articulaţiei cotului; > Menţinerea imunităţii printr-un somn odihnitor şi alimentaţie sănătoasă. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă, permite organismului să se concentreze mai mult la apărarea împotriva virusurilor decât la digestie; > Consumarea a cât mai multor lichide, pentru o hidratare suficientă. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere şi supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. În plus, ajută la diminuarea simptomelor; > Evitarea alcoolului, cofeinei şi renunţarea la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor; > Purtarea unei măşti peste nas şi gură pentru persoanele care strănută şi tuşesc, dacă locuiesc sau muncesc alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută; > Rămânerea la domiciliu şi odihnă în cazul persoanei infectate. Pentru o simptomatologie asemănătoare gripei, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare, este necesară consultarea medicului de familie; > Efectuarea unui triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie; > Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc, şi purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; > Continuarea vaccinării antigripale, cu menţiunea că între momentul administrării şi momentul apariţiei anticorpilor protectori trec aproximativ două săptămâni. Vaccinul antigripal poate fi administrat oricărei persoane cu vârsta de peste 6 luni. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: