Cu gândul la Mihai Eminescu

Poetul nepereche, aşa cum l-a numit Titu Maiorescu, cel care a înnobilat limba română şi ale cărui creaţii au rămas nemuritoare, a fost cinstit şi de către câmpulungeni prin diferite manifestări.

În biserici s-au săvârşit slujbe de pomenire în amintirea celui care s-a născut la Botoşani, acum 169 de ani, mulţi preoţi vorbind la predică şi despre poetul comemorat. Corurile, cum este şi cel al Bisericii „Sf. Dumitru” din Câmpulung Moldovenesc, condus de medicul Gabriela Chifan, au cântat la priceasnă şi piese muzicale pe versurile lui Eminescu. În şcoli, ziua de naştere a poetului nostru naţional a fost marcată prin manifestări de mai mică sau mai mare amploare.

Am consemnat două asemenea activităţi omagiale nu numai pentru frumuseţea lor, cât mai cu seamă pentru dăruirea cu care acestea au fost pregătite şi prezentate.

Este ştiut faptul că într-o şcoală pentru copii cu cerinţe educative speciale, cum este şi cea din Câmpulung Moldovenesc, marea majoritate a elevilor au probleme de sănătate, fapt pentru care este cu atât mai lăudabilă preocuparea cadrelor didactice şi a terapeuţilor de aici de a-i determina pe copii să cunoască şi să sărbătorească evenimentele importante, istorice şi culturale ale ţării.

O astfel de manifestare emoţionantă a fost şi cea dedicată lui Eminescu la Biserica „Sf. Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc. S-a făcut mai întâi slujba de pomenire cu respectarea tradiţiilor ortodoxe, după care a urmat un frumos şi emoţionant program de cântece şi versuri legate de opera lui Eminescu, alături de copii cântând cadrele didactice şi alţi oameni aflaţi în biserică. Cu vocea ei caldă, a fost implicată direct în program şi solista Felicia Oblezniuc, învăţătoare la această şcoală. În vorbirea despre viaţa şi opera lui Eminescu, copiii au fost antrenaţi prin răspunsuri în cor la dialogul purtat cu ei de către părintele Florin Florescu, care a oficiat şi slujba de pomenire. Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi omul de cultură prof. Gheorghe Rusu din Sadova.

De neuitat va rămâne şi manifestarea dedicată poetului, la prima întâlnire din acest an, de către membrele Clubului „Femina” din Câmpulung Moldovenesc.

Completându-se ingenios una pe alta, doamnele Otilia Sfarghiu şi Alina Andruhovici (amândouă cadre didactice de specialitate), Domnica Viorescu şi semnatara acestor rânduri au evidenţiat frumuseţea şi actualitatea poeziei eminesciene, pornind de la debutul poetului adolescent la revista „Familia” a lui Iosif Vulcan şi până la ultimele sale creaţii din anii cu sănătate precară. Vorbitoarele au „analizat” poeziile care le-au pătruns în suflet („La steaua”, „Ce-ţi doresc eu ţie”, „Glossă”, „Doina”, Scrisorile…) şi altele deosebit de actuale pentru toate generaţiile şi care pentru doamnele de la Clubul „Femina” (toate fiind antrenate în cântece şi recitări ale poeziilor eminesciene), rămân un simbol a ceea ce a avut mai valoros neamul nostru românesc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: