Peste 200 de cereri de azil au fost înregistrate în 2018 la Centrul Regional din Rădăuţi

> Cei mai mulţi solicitanţi provin din Irak, Iran, Bangladesh, Siria şi Afganistan

Poliţiştii din cadrul Centrului Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil Rădăuţi au gestionat în cursul anului 2018  înregistrarea şi procesarea a peste 200 de cereri de protecţie internaţională, peste 30% dintre ele fiind soluţionate prin acordarea unei forme de protecţie internaţionale în România. Majoritatea beneficiarilor protecţiei internaţionale au optat pentru participarea la programele de integrare.

La sediul Centrului Regional de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi a avut loc, ieri,  şedinţa de evaluare a activităţii  centrului desfăşurată în anul 2018. Rezultatele obţinute şi priorităţile viitoare au fost prezentate de directorul centrului, subcomisar de poliţie Ionuţ Calenciuc.

La eveniment au participat prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, directorul Direcţiei Azil şi Integrare, comisar-şef de poliţie Mircea Babău, directorul adjunct al Direcţiei Migraţie, comisar-şef de poliţie Mihai Georgică,  precum şi  reprezentanţi ai instituţiilor MAI din judeţ.

Competenţa teritorială a centrului se întinde pe raza judeţelor Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava.

Potrivit unui comunicat de presă, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil Rădăuţi, în cursul anului 2018, au gestionat procesele de înregistrare şi soluţionare a cererilor depuse de străini pentru acordarea protecţiei internaţionale din partea statului român şi au derulat programe de integrare în societatea românească pentru beneficiarii unei forme de protecţie.

Astfel, la acest centru au fost procesate 207 cereri de protecţie internaţională, dintre care 47 depuse direct la sediul Centrului Regional Rădăuţi, 30 la alte structuri IGI şi la alte instituţii MAI, iar 130  au fost ale străinilor transferaţi de la alte structuri din cadrul inspectoratului.

În comunicat se subliniază că pentru solicitanţi a fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil şi respectat principiul nereturnării.  Toate persoanele care au solicitat azil, precum şi cele care au primit protecţie internaţională au beneficiat de documente de identitate şi, la solicitarea acestora, de documente de călătorie.

Referitor la ţara de origine, majoritatea străinilor care au solicitat acordarea unei forme de protecţie din partea statului român provin din state precum Irak, Iran, Bangladesh, Siria şi Afganistan.

În cursul anului 2018, în urma soluţionării cererilor de protecţie internaţională, în etapa administrativă, în 60 de cazuri a fost acordată o formă de protecţie, astfel încât în cazul a 34 de străini a fost recunoscut statutul de refugiat, iar pentru 26 dintre ei a fost acordată protecţie subsidiară.

Din totalul persoanelor care au dobândit o formă de protecţie, în perioada de referinţă, 76 au solicitat includerea în programele de integrare derulate sub coordonarea CRPCSA Rădăuţi.

„Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, procesarea cererilor de azil în mod eficient în conformitate cu standardele legale naţionale şi internaţionale, creşterea capacităţii actorilor relevanţi în susţinerea procesului de integrare socială a străinilor, precum şi implementarea mecanismului de asigurarea a solidarităţii între statele membre, în cazul unor afluxuri de persoane aflate în nevoie de protecţie, rămân acţiunile prioritare ale CRPCSA Rădăuţi, ca structură operativă, aflată în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări” se precizează în comunicat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: