Minciuna prinde la oameni necăjiţi

Mi se întâmplă adesea să citesc, să ascult opiniile unor oameni fără pretenţii intelectuale  despre politica de azi, subiect tratat pe îndelete nu doar în crâşme, cum cred „marii” noştri politicieni, ci şi în sălile, halele, birourile de lucru, pe stradă, la piaţă, în magazine, pe reţelele de socializare. Nici în alte ţări nu e altfel. În cea mai mare parte, teama de viitor, grija faţă de sănătate, necazurile şcolare ale copiilor îi copleşesc pe mulţi cetăţeni. Sunt semenii noştri neînregimentaţi în partide şi politicienii ar trebui să-i asculte cu mai mare luare aminte.

Pentru că astfel de discuţii nu sunt „vorbe de clacă”, ci, după gradul de educaţie şi experienţă de viaţă ale fiecăruia, rezultate ale bunei sau proastei guvernări. Fireşte că bieţii poporeni se pot informa din ziare, televiziuni de informaţie, dar lucrul acesta cere timp, fiindcă adevărul în mass-media e greu de găsit, iar timpul azi costă bani. Cei mai mulţi, însă, nu rezistă tăvălugului de minciuni şi manipulări, deşi informarea corectă a cetăţenilor contribuabili, transparenţa deciziei politice… sunt legiferate ca unele din principiile cele mai importante ale democraţiei.

Aşa că nu-mi vine a crede, deşi se întâmplă adesea, că inşi cu mintea limpede aflaţi în segmentul de 40% locuitori săraci pot considera că sărăcia le vine de la colonialiştii UE, de la statul paralel şi Soros şi nu de la cei ce guvernează prost, fură, jefuiesc (atenţie la coincidenţă!) aproape 40% din PIB-ul românesc, după estimările multora. Bani care ar putea aduce bunăstarea pentru toţi românii şi-ar mai rămâne şi pentru autostrăzi, educaţie şi sănătate.

După cum nu înţeleg nici cum e posibil ca politicienii corupţi, care şi-au agonisit averi prin inginerii financiare şi care şi-au dosit banii, proprietăţile prin paradisuri fiscale în care să se retragă în caz că-i agaţă justiţia, politicieni arătaţi zilnic cu degetul în mass-media româneşti şi străine se bucură de aprecierea şi votul tocmai al celor săraci, tocmai al celor năpăstuiţi de guverne mediocre, doar fiindcă le fac milostenii în anii electorali. Milostenii tot din banul sărmanului, al copilului abandonat, al văduvei şi al bătrânilor loviţi de soartă.

Ei, bine, după mintea şi înţelesul bieţilor oameni, alţii sunt vinovaţi că se fură în România, iar corupţii până în măduva oaselor, mincinoşii şi şmecherii beneficiază de înţelegere, de apreciere fiindcă le-au promis că vor avea grijă de ei. Iar aici nu e vorba de mila creştinească, ci de escrocherie: vor fi „ajutaţi” tot cu banii lor.

De aproape doi ani, penitenciarele au ajuns să se golească şi totuşi ministrul de Externe al României minte cu nepăsare la BBC că Parlamentul trebuie să dea totuşi o lege privind amnistia şi graţierea fiindcă deţinuţii se calcă în picioare şi codurile noastre penale au nişte hibe, iar la aşa o mizerabilă dezinformare jurnalista intervievatoare izbucneşte nervoasă. Cum e posibil aşa ceva la un diplomat de carieră ca dl Theodor Meleşcanu? Îşi închipuia că jurnalista BBC poate fi prostită în faţă aşa cum se întâmplă în ţară?

La o analiză atentă, observ că aceeaşi variantă o tot repetă oricând au ocazia preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul României, ministrul Justiţiei, ministrul de Interne… ca să nu mai amintim de senatorii şi deputaţii majorităţii de guvernământ sau de comilitonii lor din presă. Aşadar, vor neapărat să ne convingă că amnistia şi graţierea sunt spre binele nostru, nu spre scăparea de puşcărie a câtorva politicieni corupţi. Din fericire, intenţia de a eluda rigorile legii văd că este cunoscură de toate marile agenţii de presă şi jurnale ale lumii libere, de aceea credibilitatea majorităţii de guvernământ şi a respectivilor lideri este la pământ.

Există însă şi o speranţă, nu doar a mea: tinerii şcoliţi şi lucrătorii cu înaltă calificare, de la oraşe şi sate, nu sunt dispuşi să mai tolereze minciuna, iar protestele se ţin lanţ. Nu la aceeaşi intensitate ca în 2017 şi vara lui 2018, dar continuă. Ele sunt consecinţa unei uriaşe frustrări, iar viitoarele alegeri se vor desfăşura sub semnul acestei frustrări.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: