Dezinteres faţă de asigurările împotriva dezastrelor naturale

> În judeţul Suceava, la sfârşitul anului 2018, gradul de cuprindere în asigurări era de 16,48%, mai mic faţă de noiembrie 2017, când era de 16,78% > Conform legii, neîncheierea unei poliţe de asigurare contra dezastrelor este sancţionată cu amendă variind între 100 şi 500 de lei 

Asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecări de teren, trei riscuri de bază specifice României, nu se bucură de prea mare atenţie la suceveni. Aşa se poate concluziona din statisticile „Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale” (PAID), potrivit cărora, la 1 ianuarie 2018, în judeţul Suceava erau în vigoare 44.573 de poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale, gradul de cuprindere în asigurări fiind de 16,48%. Conform sursei citate, în anul precedent, asiguraţilor din judeţ le-au fost plătite daune care însumează 46.106,86 de lei.  Potrivit aceleiaşi surse, spre exemplu, la 1 noiembrie 2017, cu 45.137 de poliţe de asigurare împotriva dezastrelor naturale, judeţul nostru avea un grad de cuprindere în asigurări de 16,78%.

Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale are valabilitate pe o perioadă de 12 luni, fiind înscrisul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţelor, în temeiul căruia asiguratorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciul cauzat de producerea riscului asigurat. Pentru construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/ sau chimic, prima de asigurare este de 20 euro, iar suma asigurată de 20.000 euro. Pentru construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic prima de asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată de 10.000 euro. În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social şi care au în proprietate construcţii cu destinaţie de locuinţă, asigurarea locuinţelor împotriva dezastrelor naturale se plăteşte de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială. În situaţia producerii unor inundaţii, proprietarii locuinţelor afectate nu beneficiază de sprijin de la bugetul de stat, despăgubirile urmând a fi achitate doar în baza poliţei de asigurare încheiate. Conform legii, pentru cei care nu se asigură, nivelul sancţiunilor contravenţionale este cuprins între 100 şi 500 de lei.

Reamintim că „Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale” (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare, acţionari ai „Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: