La Drăguşeni

Anul nou pe stil vechi a adunat sute de colindători din trei judeţe şi numeroşi spectatori

> Prefectul Mirela Adomnicăi: Să ne bucurăm că am păstrat această oază de tradiţii veritabile la noi în judeţ

Colindători, urători şi cete de flăcăi îmbrăcaţi în costume populare s-au adunat, ieri, la Drăguşeni, pentru a participa la „Festivalul obiceiurilor de iarnă – Anul nou pe stil vechi la Drăguşeni”.

Parada tradiţiilor populare pe rit vechi a înregistrat o participare numeroasă, fiind prezente  cete de urători şi colindători din 15 localităţi ale judeţului Suceava, dar şi a judeţelor vecine, Neamţ şi Iaşi.

Coloana de mascaţi, capre, urşi, dansatori şi cântăreţi a fost însoţită pe traseu de numeroase persoane venite să urmărească manifestarea organizată în parcul comunei unde, pe scenă, fiecare formaţie participantă a susţinut un program artistic în faţa a numeroşi spectatori dornici să fie prezenţi la eveniment.

În mulţime au putut fi văzuţi, între alţii, senatorul PSD Ioan Stan, deputatul PSD Alexandru Rădulescu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Tiberius Brădăţan sau primarul de Fălticeni Cătălin Coman.

Deschiderea spectacolului a fost făcută de primarul comunei Dărguşeni, Vasile Cepoi, alături de prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi şi de eurodeputatul PSD Maria Gabriela Zoană.

Primarul Vasile Cepoi le-a transmis celor prezenţi ca noul an să fie unul îmbelşugat şi cu mai mută armonie între toţi.

„Să fie armonie, să fim mândri în ţara noastră” a spus Cepoi.

El a mulţumit şi tinerilor care au venit din străinătate pentru a participa la manifestările pe rit vechi şi i-a invitat la balul din prima zi din noul an pe stil vechi, fiind pregătit şi un foc de artificii.

Primarul a dat cuvântul prefectului Mirela Adomnicăi, menţionând că de fiecare dată când aceasta a venit la Dăguşeni le-a mers mai bine.

Prefectul a spus că existenţa acestei comunităţi creştin-ortodoxe de stil vechi dă un plus de culoare şi diversitate, inclusiv  din punct de vedere religios şi cultural judeţului Suceava. Ea a felicitat comunitatea locală pentru că a reuşit să păstreze tradiţiile atât de bine.

„Să ne bucurăm că am păstrat această oază de tradiţii veritabile la noi în judeţ” a spus Adomnicăi, care le-a transmis copiilor prezenţi că ei ar trebui să ducă mai departe aceste tradiţii.

Europarlamentarul Maria Gabriela Zoană le-a spus celor prezenţi că anul trecut a invitat la Strasbourg artişti populari, meşteri, produ-cători şi căluşari din zona Argeşului şi Munteniei, să le arate europenilor ce produse bune avem, cât de capabilă este agricultura românească să dea Europei produse naturale.

„După ce trei zile şi trei nopţi s-a dansat şi s-a mâncat româneşte, am prezentat portul tradiţional din zona Munteniei de peste 100 de ani, iar comisarii europeni care aveau cumva un cuvânt împotriva României şi-au schimbat opţiunea. Este foarte important să arătăm oamenilor cine suntem cu adevărat” a spus Zoană.

Ea a continuat să vorbească despre ceea ce a făcut în Comisia de Agricultură a Parlamentului European, despre faptul că vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru „doamnele” care lucrează în domeniul agricol, că îşi doreşte repopularea satelor româneşti cu tineri, dar şi că vrea ca subvenţia pentru agricultorii din România să fie la acelaşi nivel cu cea din alte ţări ale UE.

Mai mult, Zoană a spus că senatorul PSD de Suceava Ioan Stan duce o muncă foarte importantă pentru a promova interesele României în Uniu-nea Europeană.

Ea a mai arătat că îşi doreşte ca şi zona de sud a României să copieze din succesul zonei Sucevei.

Primarul Vasile Cepoi i-a mulţumit pentru urări, adresându-i urarea de succes la alegerile europarlamentare din primăvara acestui an.

Faţă de ceilalţi vorbitori, eurparlamentarul nu a primit aplauze la finalul discursului, localnicii considerând că aceasta a încercat să transforme manifestarea într-o acţiune electorală.

Ulterior, pe scenă a început spectacolul, care a fost deschis de elevi ai şcolii din Drăguşeni. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: