În judeţul Suceava, de la începutul sezonului rece 2018 – 2019

Şase persoane au murit de frig

> Alte şapte persoane au suferit de hipotermie

Şapte cazuri de hipotermie au fost raportate de Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) şi spitalele din judeţul nostru de la debutul sezonului rece 2018 – 2019, iar alte şase cazuri de deces prin hipotermie au fost confirmate de Serviciul de Medicină Legală (SML).

Consilierul Bianca Bighiu, de la Compartimentul Relaţii Publice din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, a declarat, miercuri, că de la debutul sezonului rece 2018 – 2019 şi până în prezent, în judeţ s-au înregistrat şapte cazuri de pacienţi cu hipotermie,

cazuri care au fost raportate de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava şi de spitale.

Ea a spus că trei dintre cazurile de hipotermie au fost raportate în luna noiembrie la doi pacienţi din zona Sucevei cu vârsta cuprinsă între 15-49 de ani, respectiv cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, precum şi la un bărbat cu vârsta de peste 65 de ani, din zona Siret.

Bighiu a precizat că alte trei cazuri de hipotermie au fost raportate în luna decembrie 2018 la o pacientă din Gura Humorului, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, la o pacientă din zona Sucevei, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani, şi la un alt pacient din zona Sucevei, în vârstă de peste 65 de ani.

Ea a menţionat că în luna ianuarie 2019 a fost raportat un singur caz de hipotermie, la un pacient din zona Sucevei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani.

Consilierul Bianca Bighiu a mai declarat că în perioada septembrie 2018 şi până în prezent s-au înregistrat şase cazuri de deces prin hipotermie, confirmate de Serviciul de Medicină Legală Suceava, din care un deces prin hipotermie raportat în luna septembrie în cazul unui bărbat, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, din judeţul Botoşani, găsit decedat în judeţul Suceava; un alt deces prin hipotermie a fost confirmat de SML în luna octombrie 2018 în cazul unei persoane din zona Sucevei, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, alte trei decese prin hipotermie au fost în cazul unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani, din zona Fălticeni şi în cazul a două femei din zona Sucevei şi respectiv Gura Humorului, cu vârsta de peste 65 de ani, respectiv cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani.

Bighiu a mai spus că un alt deces cauzat de hipotermie a fost confirmat de SML în luna decembrie 2018 în cazul unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, din zona Fălticeni.

Reamintim că DSP Suceava a transmis în luna noiembrie 2018 tuturor unităţilor sanitare cu paturi din judeţul Suceava, Serviciului Judeţean de Ambulanţă, firmelor care transportă pacienţi dializaţi, o adresă prin care solicită acestora să trateze cu maximă atenţie cazurile sociale, respectiv persoanele fără adăpost sau fără capacitate de a se apăra contra frigului, recomandându-se ca aceste persoane să nu fie lăsate la locul unde au fost depistate, fiind obligatorie găsirea unei soluţii de internare într-o unitate spitalicească sau azil/adăpost de noapte.

În adresa respectivă, DSP mai solicita acordarea unei atenţii deosebite şi în cazul pacienţilor care urmează să fie externaţi în perioadele cu avertizări de cod de ninsoare, viscol sau ger, recomandându-se să se solicite sprijinul aparţinătorilor sau al autorităţilor locale pentru persoanele cu risc şi să se aibă în vedere modul în care aceste persoane ajung la domiciliu şi dacă se pot descurca singure la domiciliu în condiţiile sus menţionate.

DSP Suceava a mai solicitat ca în cazul pacientelor în ultima lună de sarcină sau al celor cu sarcină cu risc, precum şi în cazul pacienţilor dializaţi, aceştia să fie transportaţi din timp la unităţile sanitare în situaţiile în care există avertizări cod de ninsoare şi viscol puternic.

Autorităţile sanitare au transmis şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind metodele de prevenţie şi tratament ale afecţiunilor cauzate de temperaturi extrem de scăzute, pe care le redăm integral.

Persoanele cele mai afectate de vremea rece

Deşi oricine poate suferi efecte negative asupra sănătăţii cauzate de frig, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare.

Grupurile cele mai vulnerabile includ vârstnici, sugari, copii şi adolescenţi, persoane care suferă de boli cronice sau de limitări fizice sau mentale, iau anumite medicamente sau sunt subnutrite.

Situaţia economică şi socială a persoanelor şi a familiilor joacă, de asemenea, un rol important. Vremea rece îi afectează mai grav pe cei care sunt săraci, lipsiţi de adăpost sau marginalizaţi.

Cei care activează în anumite domenii, cum ar fi agricultura, pescuitul şi construcţiile, pot suferi o expunere la frig mai mare, deci trebuie să fie atenţi la apariţia de leziuni şi de alte efecte asupra sănătăţii. Aceste persoane trebuie să poarte echipament de protecţie adecvat.

În plus, anumite decizii, precum consumul excesiv de alcool, anumite activităţi de agrement în aer liber şi folosirea de îmbrăcăminte necorespunzătoare, pot creşte riscul de a fi afectaţi de expunerea la frig.

Măsuri individuale/de familie pentru reducerea riscurilor pentru sănătate cauzate de temperaturile scăzute

Măsurile generale de pregătire pentru iarnă includ activităţi precum:

> Ne asigurăm că locuinţele sunt bine izolate, ferestrele şi perdelele sunt închise corespunzător şi verificăm conductele de apă pentru a preveni îngheţarea apei în interior;

 > Ne asigurăm că aparatele de încălzit sunt sigure şi potrivite pentru spaţiul în care sunt utilizate;

> Ne vaccinăm împotriva gripei (după recomandarea medicului nostru de familie care ne poate vaccina gratuit dacă ne încadrăm în grupa la risc);

> În cazul locuinţelor care se află în zone predispuse la viscol şi la pericolul de a rămâne izolate, ne construim rezerve de alimente, apă şi medicamente;

> Suntem pregătiţi să gestionăm situaţii ca întreruperile în furnizarea căldurii, electricităţii şi/ sau altor servicii.

În timpul zilelor foarte reci este necesar:

> Să acordaţi multă atenţie sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor şi avertizărilor meteorologice, precum şi actualizărilor de călătorie;

> Să solicitaţi sfatul medicilor de familie, iar cei cu afecţiuni cronice să solicitaţi informaţii despre riscurile specifice şi dozele adecvate de medicamente;

> Să purtaţi îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece şi să vă acoperiţi mâinile, picioarele şi capul;

> Să consumaţi mese calde;

> Să beţi suficiente lichide, evitând băuturile foarte reci;

> Să evitaţi consumul de alcoolul şi tutun, pentru că sporesc probabilitatea apariţiei unor reacţii adverse la frig;

> Să faceţi exerciţii fizice, dar să aveţi o grijă deosebită atunci când vă antrenaţi afară;

> Să evitaţi statul în picioare, nemişcat, pentru o perioadă lungă de timp în frig;

> Să vă asiguraţi că aerul din locuință este suficient de cald, cu cel puţin o cameră încălzită la 18-21°C (în mod ideal, zonele de living şi băile ar trebui să atingă 20-22°C, iar alte încăperi ocupate 18°C);

> Dacă utilizaţi combustibili solizi (cum ar fi cărbunii sau lemnele) pentru gătit şi pentru încălzire, asiguraţi-vă că încăperile sunt aerisite în mod regulat;

> Să fiţi precauţi când folosiţi radiatoare şi pături electrice;

> Să fiţi atenţi la semnele de avertizare de la nivelul pielii, cauzate de expunerea la frig (instalarea amorţelii în degetele de la mâini şi picioare indică un risc crescut de leziuni din cauza frigului, iar paloarea feţii sau apărută în alte zone este un semn de vătămare şi se impune protejarea pielii împotriva răcirii în continuare).

Efecte adverse asupra sănătăţii cauzate de expunerea prelungită la frig:

> Respiratorii: secreţii nazale, respiraţie dificilă, respiraţie şuierătoare, tuse;

> Cardiovasculare: durere toracică, aritmie (palpitaţii);

> Circulaţie periferică: modificări de culoare ale pielii degetelor şi picioarelor, durere, amorţeală, senzaţie de gâdilare;

> Musculo-scheletale: durere, rigiditate, umflare, posibilitate de mişcare limitată, furnicături, slăbiciune musculară;

> Dermatologice: mâncărime, erupţie cutanată (bubiţe), piele palidă sau roşie, umflături.

Afecţiuni şi leziuni cauzate de expunerea la frig:

> Respiratorii: astm bronşic, boli pulmonare obstructive cronice, infecţii;

> Cardiovasculare: boli coronariene, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare;

> Circulaţia periferică: fenomenul Raynaud;

> Musculoscheletal: sindromul de tunel carpian, torticolis, tenosinovita, peritendinita;

> Dermatologice: urticaria la rece, degerături, psoriazis, dermatită atopică;

> Accidente: hipotermie şi căzături. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: