Deputatul Cătălin Nechifor vrea să colaboreze cu experţii ONU care anchetează violenţele jandarmilor la protestele din 10 august 2018

> El a obţinut audierea ministrului de Interne şi a şefului Jandarmeriei, după ce suceveni care au participant la miting i-au cerut să facă ce depinde de el ca oamenii paşnici să nu mai fie bătuţi de jandarmi

 Deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, vicepreşedinte al Pro România, a anunţat că îşi propune să colaboreze cu experţii ONU care anchetează violenţele jandarmilor la protestele din 10 august 2018, în condiţiile în care doar la iniţiativa sa Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor a efectuat audieri în acest caz.

„Până la urmă, protestele antiguvernamentale din 10 august 2018 au găsit ecou la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care a demarat o anchetă cu privire la posibilele încălcări ale drepturilor omului, în contextul intervenţiei forţele de ordine asupra manifestanţilor, cei mai mulţi fiind din diaspora” a scris Nechifor pe pagina sa de socializare.

Deputatul sucevean consideră că acest fapt este o notă proastă pentru România.

„Am intrat într-o categorie de ţări în care democraţia e pusă sub semnul întrebării, iar acest lucru nu este decât rezultatul încercării de muşamalizare, care a culminat prin secretizarea operaţiunilor derulate de jandarmerie şi de alţi actori instituţionali” a adăugat Nechifor.

El consideră că, în fapt, singurul element de transparenţă a fost audierea în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, din cadrul Camerei Deputaţilor, a ministrului de interne Carmen Dan şi a comandantului Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, Cătălin Paraschiv.

„Acest lucru a fost posibil pentru faptul că opoziţia are majoritate în cadrul acestei comisii, şase din cei 18 membri fiind deputaţi Pro România, în numele cărora am şi făcut solicitarea pentru audieri” a menţionat deputatul sucevean.

El spune că este dispus să colaboreze cu experţii ONU în acest caz.

„Având în vedere această situaţie, îmi exprim disponibilitatea de a colabora cu experţii ONU, astfel încât raportul care va fi prezentat în luna martie cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului să facă lumină în acest caz, care poate fi comparat, prin prisma impactului internaţional, cu mineriadele din anii ’90. Nu cred că ne putem permite aşa ceva, drept pentru care fac un apel la toate instituţiile implicate să analizeze şi să judece, după caz, cu celeritate, tot ceea ce ţine de evenimentele de la protestul diasporei din vara anului trecut” a menţionat Nechifor.

Deputatul sucevean a cerut audieri în Parlament în acest caz după ce a doua zi după incidentele violente de la mitingul diasporei a fost abordat în zona Câmpulung Moldovenesc de persoane care au participat la acest miting şi care i-au cerut să facă ceea ce ţine de el pentru ca oamenii paşnici să nu fie agresaţi de forţele de ordine.

„Ceea ce pot să fac este ca, prin Parlament, să vedem ceea ce s-a întâmplat acolo şi să vedem unde poate fi legislaţia îmbunătăţită. Dacă vom constata că au fost abuzuri sau încălcări ale legislaţiei penale, vom transmite informaţiile anchetatorilor” spunea atunci Cătălin Nechifor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: