Un bilanţ altfel

E vorba de bilanţurile guvernamentale la sfârşit de an, operaţiuni matematice şi statistice complexe care trebuie făcute de profesionişti adevăraţi şi sunt foarte importante pentru corecta informare a cetăţeanului contribuabil şi pentru partenerii economici ai României. Motivul pentru care abordăm această temă este căderea în derizoriu a ideii de bilanţ, de evaluare anuală a activităţii guvernamentale. Tot de aceea începem un an nou fără buget naţional! De ce se întâmplă aşa? Nu are guvernul cu ce se lăuda sau e vorba de altceva? Nu e în stare guvernul să vorbească despre propria muncă sau este desconsiderat dreptul poporenilor de a fi informaţi corect? Pentru că buna comunicare este parte importantă a bunei guvernări.
E clar că puterea politică actuală nu vrea să dea seamă nimănui, nu doar Parlamentului European şi Comisiei Europene, aşa cum a declarat prim-ministrul Viorica-Vasilica Dăncilă, dar nici măcar celor ce finanţează întregul corp al funcţionarilor puterii, de la Palatul Victoria, la Palatul Poporului şi la primăria din sat. Ceea ce nu e nici legal, nici moral.
În consecinţă, încerc în continuare să suplinesc lipsa de preocupare a diriguitorilor cu un altfel de bilanţ, unul în care să vedem nu cifre goale şi lipsite complet de credibilitate, venind de la INS ajuns în subordinea(?) şi „sub autoritatea” guvernului, ci fapte care au speriat Uniunea Europeană şi pe marea majoritate a cetăţenilor:
1. De la instalare, prim-ministrul României Viorica Dăncilă, mai ales deţinătorul adevărat al puterii, Liviu Dragnea, miniştrii şi activiştii lor politici au deschis un război pe faţă cu Parlamentul European, Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, GRECO şi cu majoritatea curţilor europene, inclusiv cu ambasadele acestora la Bucureşti, semn că România a ajuns din nou la răscruce ca de atâtea ori în istorie: poporul român în proporţie covârşitoare vrea de secole să trăiască alături de Occident, iar câţiva decidenţi actuali abuzează de putere şi ne trag din nou spre Federaţia Rusă, ca şi cum nu le-a fost suficientă o jumătate de secol de ocupaţie sovietică. Şi asta după 11 ani în care UE a pompat cu mult peste 70 de miliarde de euro pentru ca România să ajungă din urmă ţările dezvoltate. Uită că vreo 4 milioane de conaţionali îşi câştigă pâinea lor şi a copiilor, a familiilor lucrând cinstit în acelaşi Occident pe care acum ne cer să-l urâm. Asta ce fel de atitudine politică mai e? Una naţională, aşa cum se tot laudă?
2. Dacă ar vrea cu adevărat o politică naţională, atunci ar dezvolta industria românească, ar sprijini cu toate eforturile capitalul şi băncile româneşti, ar dezvolta infrastructura rutieră şi feroviară, s-ar face luntre şi punte să construiască autostrăzi, s-ar preocupa de adevăratelea de şcoala românească, ar face în aşa fel ca poporul să fie unul sănătos, optimist, plin de viaţă. Nu e deloc aşa: ceea ce înseamnă că naţionalismul lor e de faţadă, electoral, fiindcă cele de mai sus sunt doar în mintea câtorva idealişti incurabili ca subsemnatul.
3. Actuala Putere se strofocă zi şi noapte nu pentru dreptate şi echitate socială, ci să-i facă scăpaţi pe hoţi şi corupţi: întreg procesul legislativ abundă de avantaje create politicienilor vizaţi de justiţie şi clienţilor lor politici, în timp ce despre victime, despre bugetele furate nu se aude nimic, motiv pentru care îngrijorarea cetăţenilor români şi a întreg spaţiului politic european devine tot mai puternică.
4. Au gâtuit presa românească şi vocile critice, iar laudele sforăitoare la adresa unui guvern incapabil şi a liderului suprem devin sufocante, la fel ca înainte de 1989. Cum au gâtuit-o? Cu sărăcia lucie în care se zbate cât a mai rămas din presa şi jurnaliştii independenţi. Şi, ca de fiecare dată când în ţară informaţia corectă nu poate circula, ne ajută presa internaţională ale cărei ţinte au devenit Guvernul Dăncilă şi majoritatea PSD după preluarea preşedinţiei rotative a UE. Şi la The Economist, AFP, Le Monde, New York Times, Le Parisien, Neue Zurcher Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel, Financial Times, Bloomberg ori EUObserver… minciuna şi manipularea nu sunt posibile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: