Parohia Laura

Sf. Liturghie arhierească la sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul

La Soborul Sf. Ioan Botezătorul, credincioşii din Parohia Laura, oraşul Vicovu de Sus, au avut bucuria de a-l întâmpina cu flori, pâine şi sare – după tradiţia locului – pe ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Arhiereul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica devenită neîncăpătoare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi veniţi din parohiile vecine şi de la Mănăstirea Putna.

Majoritatea localnicilor au venit la biserică îmbrăcaţi în frumoasele costume naţionale, ascultând în linişte desăvârşită slujba. Un cor de tineri teologi a dat răspunsurile la strană.

 Credincioşii şi-au împărtăşit copiii şi au urmărit cu atenţie cuvântul de învăţătură.

 La finalul Sf. Liturghii, ÎPS Părinte Pimen, cu întreg soborul de preoţi, a săvârşit un Trisaghion (imnul liturgic: Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi! – n.red.) la mormântul fostului protopop de Rădăuţi, Ionel Maloş.

Parohia Laura de astăzi fiinţează în aşezarea care s-a dezvoltat din vechiul cătun Laura de altădată, unde se afla una din cele mai însemnate mănăstiri ale Evului Mediu din timpul domniei lui Alexandru cel Bun.

 Numele aşezării vine de la episcopul Leontie al Rădăuţilor care, părăsind după o vreme scaunul vlădicesc, îmbrăca marea schimă monahală sub acest nume.

Biserica din Laura îl are ca ocrotitor pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

 În prezent, întregul edificiu de cult ortodox este supus unor ample lucrări de restaurare, pornind de la acoperiş şi până la lambrisarea exteriorului în dulapi de lemn, iniţiate din dorinţa de a mări durabilitatea locaşului. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: