„Sfânta seară de Crăciun” la Poiana Stampei

 În prima zi de Crăciun, marţi, 25 decembrie 2018, la Casa de Cultură „Elisei Todaşcă” din comuna Poiana Stampei, s-a desfăşurat o nouă ediţie a manifestării dedicate sărbătorilor de iarnă „Sfânta seară de Crăciun”, un spectacol realizat de artişti din Bazinul Dornelor pentru locuitorii comunei, dar şi pentru cei veniţi să petreacă sărbătorile de iarnă în zonă. Timp de mai bine de două ore, formaţiile artistice participante au prezentat un program specific sărbătorilor de iarnă, cu datini şi obiceiuri păstrate nealterate din generaţie în generaţie.

„Mă bucur că într-o seară atât de frumoasă de iarnă am reuşit, din nou, să umplem sala Casei de Cultură din comuna Poian Stampei. Suntem obişnuiţi deja cu dragostea dumneavoastră cu care veniţi aici în fiecare an pentru a lua parte cu toţii la un spectacol minunat dedicat Crăciunului şi sfârşitului de an. Vă mulţumesc că aţi fost alături de Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei, v-aţi pus încrederea şi aţi susţinut proiectele noastre şi credem că nu v-am dezamăgit. A fost un an în care am dat drumul la proiecte importante de infrastructură din fonduri europene, din bugetul de stat şi bugetul comunei, şi nu trebuie să le scot în evidenţă pentru că dumneavoastră le-aţi văzut. Avem speranţa că anul 2019 va fi un an mai bun, în care dorinţele noastre, proiectele noastre vor deveni realitate şi ne rugăm bunului Dumnezeu să fie alături de noi pentru a duce la bun sfârşit ceea ce ne-am propus” a spus primarul Viluţ Mezdrea.

Sărbătoarea păcii în familie

Primii care au urcat pe scenă au fost preoţii Domiţian Tătaru şi Constantin Jbanca, care au vorbit despre sărbătoarea Crăciunului ca fiind una a bucuriei, a dragostei, a iubirii, sărbătoarea păcii în familie, în localitate, în ţară, în lumea întreagă, iar faptele milei creştine, ale milei trupeşti şi ale milei sufleteşti pe care le punem în traista vieţii noastre, să le ducem acolo, în Bethleemul Iudeii.

„Este ziua bucuriei, ziua păcii, ziua armoniei, ziua întâlnirii cu pruncul Iisus care s-a născut în iesle, lângă animale. Mântuitorul însuşi spune: Dacă nu veţi fi ca pruncii, nu veţi intra în împărăţia lui Dumnezeu. Şi iată, copiii au venit şi au vestit naşterea lui Hristos, şi bucuria ei o trăiesc amplu, pentru că primesc dar fie de bănuţ, fie de hăinuţe, fie colac sau bomboane. Înainte era o bucurie în simplitate, toată casa aştepta colinda preotului care vesteşte şi la sărac, şi la bogat, şi la cel cinstit, şi la cel care a greşit naşterea lui Hristos” a spus pr. Domiţian Tătaru.

Pr. Domiţian Tătaru a făcut şi o incursiune în trecutul manifestării apărute şi din necesitatea cunoaşterii datinilor şi obiceiurilor din acest colţ de Bucovină în întreaga tară şi nu numai.

„Regretatul primar Elisei Todaşcă, de numele căruia se leagă începutul acestei manifestări culturale din prima zi de Crăciun, s-a străduit să facă în aşa măsură încât comunitatea noastră de la Poiana Stampei să fie mediatizată şi să fie cunoscută în întreaga țară şi chiar în lume prin Televiziunea Română. Realizatoarea tv Emilia Buculac, Dumnezeu să o odihnească în pace, a fost cea care a prezentat tuturor datinile şi obiceiurile pe care le avem noi aici, la Poiana Stampei, şi care se menţin şi se transmit de mai departe, prin grija celor mai tineri fiind culese de la bătrânii satului texte vechi de urători, colinde, strigături. Eu aştept urătura. Nimeni din sat nu este scutit de urătură, ea este o mică critică la slăbiciunile noastre, dar şi o încurajare de îndreptare, de aceea nimeni nu are voie să se supere” a precizat pr. Domiţian Tătaru.

„Colindul, chiar dacă îl ascultăm a o suta oară, are un alt mesaj”

Spectacolul a fost deschis de Raluca Vasiluţ, tânăra şi talentata naistă de la Ansamblul folcloric profesionist „Cununa de pe Someş” din Bistriţa-Năsăud, care a impresionat audienţa cu o prelucrare instrumentală, foarte izbutită, a celor mai cunoscute colinde tradiţionale româneşti.

Deşi sunt de pe cealaltă parte a muntelui, maicile de la Mănăstirea Piatra Fântânele au venit la Poiana Stampei să transmită mesajul naşterii Domnului Iisus Hristos prin colind, cu melodii din tradiţia corală ortodoxă şi repertoriul bizantin.

„Primiţi colindul, mergeţi cu el de la mic la mare, de la tânăr la bătrân. Este nevoie în lumea noastră de încă o mărturie că Hristos s-a născut. Ştim asta, dar de fiecare dată cuvântul colindului, chiar dacă îl ascultăm a o suta oară, are un alt mesaj. Şi ştiţi de ce? Fiindcă sufletul nostru, de fiecare dată când ascultă colindul, este altul” a fost îndemnul pr. Ştefan Iloaie, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, înainte ca gospodarii din Poiana Stampei să primească colindul din Ardeal.

„Sunt 100 de ani de când suntem uniţi. Suntem uniţi lângă ieslea Mântuitorului Iisus Hristos, care, în mila lui, a unit aceste regiuni pentru a ne putea păstra tradiţiile noastre, să ne putem bucura de ele şi le putem da mai departe. Bucuria noastră să o închinăm Pruncului mântuitor, Lui să-i mulţumim pentru binefacerile care s-au revărsat peste neamul nostru, peste mănăstiri, peste credinţa noastră şi să dea Dumnezeu ca nimeni şi nimic să nu ne-o poată smulge din suflet şi să mergem cu ea până în cealaltă lume” a spus pr. Gavril Horţ de la Mănăstirea Piatra Fântânele.

Tot colinde tradiţionale, culese din Poiana Stampei, a prezentat Grupul folcloric „Flori de merişor” împreună cu solistele Olivia Titieni şi Nicoleta Pralea Spânu. „Flori de merişor” este un grup înfiinţat în anul 2005, coordonat de prof. drd. Dorina Paicu, directoarea Şcolii Poiana Stampei, grup care, de-a lungul timpului, a reprezentat cu cinste comuna, având o bună colaborare cu Centrul Cultural „Bucovina” şi cu instituţii de cultură din alte judeţe. „Flori de pe Dorna”, un grupul vocal care duce colinda şi folclorul autentic de Poiana Stampei în întreaga ţară prin emisiunile televiziunilor naţionale la care participă, a prezentat spectacolul „Obiceiul strămoşesc pe pământul românesc”.

Colinde, mascaţi, capre şi urători

Programul artistic al Ansamblului folcloric „Coşnencuţa”, coordonat de prof. Cristian Doroftiesi, a început cu jocul babei şi al moşului, jocul caprelor de la Coşna şi dansul ţigăncilor. Acest ansamblu a adus în atenţia publicului şi un obicei tradiţional, cel al nunţii, în care alături de mire şi mireasă au fost Lupu Rednic şi a sa suită de instrumentişti şi dansatori în costume populare şi cu feţele acoperite de măşti tradiţionale. Şi pentru că nunta se desfăşura într-un sat de munte, printre „invitaţi” s-a numărat şi ursul.

Cel mai aşteptat moment al serii a fost evoluţia Ansamblului „Poieniţa”. Aşa cum îi stă bine unui ansamblu profesionist, „Poieniţa” a urcat pe scenă cu taraf pentru acompaniament, dar şi cu o ceată de colindători pentru a ura o „seară bună” celor prezenţi. Au urmat moşnegii în costume populare şi cu măşti autentice, după care au fost scoase la joc de baciul Neculai caprele şi cerbul. Jocul caprelor este punctul forte al obiceiurilor de iarnă prezentate de Ansamblul „Poieniţa”, condus de prof. Dănuţ Lăcătuş, pe mari scene din ţară şi din străinătate. Atmosfera de voie bună a fost întreţinută de Neculai Rusu şi Petrică Chiforescu, care acum au satirizat în cadrul urăturii primarul, preotul, guvernul, problemele comunităţii. Au fost şi urătura copiilor, rostită de Ştefan Mezdrea, dar şi urătura deliberativului local, în cadrul căreia consilierul local Ion Pentelescu a prezentat în versuri realizările anului 2018.

Primarul Viluţ Mezdrea a mulţumit artiştilor, celor care s-au implicat în realizarea spectacolului şi celor prezenţi pentru că păstrează şi încurajează tradiţiile populare. „Îi felicit pe toţi pentru că în seara aceasta au reuşit să aducă zâmbet, să aducă bucurie, să aducă emoţie, să ne întâlnim cu mic cu mare, nepoţi cu bunici, fraţi şi surori pentru a petrece împreună prima zi de Crăciun” a ţinut să transmită primarul Viluţ Mezdrea.

Prima seară de Crăciun s-a încheiat la Poiana Stampei cu un foc de artificii, plăcinte poale-n brâu, vin fiert, ceai fierbinte şi cu „Balul sărbătorilor”, care s-a terminat în zorii zilei de 26 decembrie. Manifestările au fost organizate de Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei şi de Casa de Cultură „Elisei Todaşcă”.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: