Hagigadar, de „Ziua Prieteniei”

De Ziua Prieteniei (18 decembrie) a avut loc, la Muzeul Judeţean Suceava, prezentarea filmului „Hagigadar, regăsirea speranţei” şi un fragment din filmul „Bukovina – Ţara oamenilor fagi” în regia lui Florin Kevorkian, artizanul manifestării. În sala de proiecţie au fost invitaţi membri ai tuturor comunităţilor din Bucovina. Într-un stil propriu, elegant şi cu mult drag, regizorul a făcut prezentarea filmului „Hagigadar, regăsirea speranţei”. Deşi l-am mai văzut, am rămas captivat şi emoţionat din nou. De „Hagigadar, regăsirea speranţei” nu mă satur niciodată!

A luat apoi cuvântul europarlamentarul Cătălin Ivan, care a arătat că Bucovina este o Europă în miniatură, unde convieţuiesc în bună înţelegere 18 etnii, subliniind totodată importanţa diversităţii.

Regizorul Florin Kevorkian a purtat un dialog profesional cu publicul, cu explicaţii pentru cei care nu cunosc greutăţile „facerii” unui film, menţionând că el nu face „filmuleţe”. La sfârşit i-am rămas recunoscător şi i-am mulţumit din partea Sucursalei Suceava a UAR (aşa cum ne-a obişnuit de fiecare dată, ne-a împărtăşit secretele realizării unui film).

Brânduşa Ionescu, membru marcant al Comunităţii Armene din Suceava, actriţa noastră principală din acest film, a ţinut, la final, să ofere o masă la restaurantul „Centru vechi” tuturor celor prezenţi în sală. Ei s-au aflat în bloc la masa festivă pregătită de „bunica Uşurica” (numită aşa după spusele cum că la vârsta sa toate se fac usor). Cu acest prilej s-au legat noi prietenii şi s-au purtat discuţii între oameni de diferite vârste.

Manifestarea a fost o reuşită deplină, drept care membrii comunităţii armene din Suceava au hotărât să se pregătească şi mai mult pentru data de 1 martie 2019, când e programată premiera filmului „Bukovina – Ţara oamenilor fagi”. Când vizionezi filme cu asemenea subiecte nu poţi fi decât nerăbdător şi încântat în acelaşi timp! Doamne ajută să se rezolve problemele financiare pentru terminarea filmului în bune condiţii! În timpul vizionării filmului „Hagigadar, regăsirea speranţei” mi-au venit în minte fel de fel de planuri pentru reabilitarea totală a mănăstirii cu acelaşi nume. Mi-am regăsit nădejdea că ni se va îndeplini dorinţa de a face şi mai frumoasă mănăstirea şi de a face cât mai multe fapte bune, lucrând continuu pentru reabilitarea completă a locaşului de cult. De Hagigadar este legată copilăria mea, deoarece bunica paternă a locuit în incinta mănăstirii – având grija de ea – între anii 1929-1968, când a decedat.

Într-un sfârşit am ajuns acasă, frânt de oboseală, dar apoi am participat la serata culturală cu multă încărcătură sufletească.

Fugit irreparabile tempus! Vor veni şi alte filme şi fapte bune, pentru că-l iubim pe Dumnezeu şi El ne iubeşte pe noi!

Gândul îmi zboară şi la frumoasele tablouri cu Mănăstirea Zamca pe care le-am pregătit pentru expoziţie.

Pot spune că a fost o seară plină şi bine moderată.

„La mulţi ani!” tuturor prietenilor şi colaboratorilor, cu promisiunea că vom încerca să ne ridicăm cât mai mult la nivelul înaintaşilor noştri din Comunitatea Armeană din Suceava.

Să luptăm cu toţii, cum putem: cu credinţa; cu cuvântul; cu fapte bune; cu bani; cu toate „armele”; cu speranţă; cu tenacitate; cu încredere în reuşita – împreună – prieteni şi duşmani (să-i iubim şi pe ei, pentru că şi ei ne vor ajuta).

Pentru ca la urmă să nu ne pară rău că măcar nu am încercat!

 IOAN FOIT, 

preşedintele sucursalei UAR Suceava

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI