Cătălin Nechifor

Din preşedinte contemplator, Klaus Iohannis a devenit preşedinte decizional

Vicepreşedintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a apreciat, vineri, că ultimele acţiuni ale preşedintelui Klaus Iohannis transmit că acesta vrea să impună o republică prezidenţială, mai ales că a devenit un preşedinte decizional, după ce a fost mare parte a mandatului un preşedinte contemplator.

„Pare, din ce în ce mai clar, că planul preşedintelui Iohannis este schimbarea actualei forme de republică, într-una prezidenţială. Lucrurile sunt mai clare după mesajele de azi, refuzul de a numi miniştrii propuşi de PSD la Transporturi şi Dezvoltare, refuzul de a revoca procurorul general, la propunerea ministrului Justiţiei, precum şi prelungirea mandatului generalului Ciucă în fruntea Armatei”, consideră Nechifor.

Liderul Pro România consideră că preşedintele Klaus Iohannis are nevoie „ca de aer” de o platformă de comunicare, cât timp platforma politică a PNL nu pare să îl ajute foarte mult, mai ales odată cu intrarea în cursa prezidenţială a lui Dacian Cioloş.

„În afară de a lua la pumni guvernarea PSD – ALDE – şi aşa vai de mama ei, e nevoie şi de ceva pe pozitiv, în antiteză cu Dragnea şi Tăriceanu, iar modelul de republică poate fi un subiect pe care publicul larg îl înţelege uşor şi e posibil să îl şi îmbrăţişeze”, crede Nechifor.

El enumeră şi cele câteva atuuri pe care le are preşedintele de partea sa.

Astfel, chiar dacă Guvernul va organiza preşedinţia rotativă a Consiliului UE, „spuma” va fi luată de Iohannis, pentru că „cireaşa de pe tort” va fi summitul de la Sibiu, anunţat în premieră chiar de Jean Claude Junker, apropiat al fostului primar al oraşului gazdă.

În al doilea rând, schimbarea de atitudine, din cea de preşedinte contemplator, în preşedinte decizional, poate fi pe placul românilor, atâta timp cât PSD şi ALDE au irosit fără nicio emoţie doi ani de linişte în care puteau sa facă foarte mult din ceea ce au promis.

„Acum, după atâtea bâlbe guvernamentale, Klaus Iohannis poate impune agenda jocului politic, trimiţându-i pe Dragnea şi Tăriceanu să se joace de-a propunerile de miniştri până se vor plictisi. Asistăm practic la o situaţie de pat din şah, şi unii şi alţii ar vrea mat, prin acţiunea de suspendare a preşedintelui, dar ambele tabere sunt în imposibilitatea de a face vreo mişcare, ştiindu-se faptul ca o eventuală punere în operă a acestui plan l-ar reinventa pe Iohannis, chiar dacă acesta face tot ceea ce îi stă în putinţă în acest sens, în timp ce coaliţia de guvernare încearcă sa mute subiectul într-o zonă adiacentă, încercând punerea sub acuzare a preşedintelui”, consideră deputatul Pro România.

 El mai susţine că această situaţie are ca principală cauză incapacitatea marilor partide de a face politici publice articulate, bine comunicate publicului larg şi care să aibă efecte pozitive pentru oameni pe termen scurt şi mediu.

„Mă refer aici şi la PSD şi la PNL, chiar dacă primii sunt la guvernare iar liberalii sunt cel mai mare partid din opoziţie. Şi cred că ambele partide şi-au dezamăgit foarte mult propriul lor electorat, se vede de altfel şi în sondajele de opinie. Iar în ochii opiniei publice, dezamăgirea este poate cel mai grav păcat politic pe care cineva poate să îl comită. Lumea acceptă şi nepriceperea uneori şi hoţomăneala alteori, dar preţul pentru dezamăgire este mare şi ultimii care l-au plătit au fost pedeliştii”, a adăugat Nechifor.

 Potrivit acestuia, Klaus Iohannis a speculat foarte bine această disoluţie în rândurile social-democraţilor şi liberalilor şi îşi va impune pas cu pas agenda prin care să câştige cel de-al doilea mandat de preşedinte, fără a conta foarte mult pe maşina de partid a PNL.

„Singurul factor perturbator ar putea fi apariţia unui candidat nou la funcţia de preşedinte al României, care, din postura de outsider sau de challanger, să aibă capacitatea de a intra în turul 2, unde va avea un avantaj uriaş, îşi va conserva zestrea electorală din primul tur, dar va culege şi voturile negative la adresa lui Klaus Iohannis. Sau Liviu Dragnea. Şi dacă ne gândim că ultimii doi preşedinţi aleşi au intrat în campanie, nu aş spune că de nicăieri, dar cu siguranţă foarte târziu, atât de târziu că mai nimeni nu le dădea şanse”, a mai arătat Nechifor.

Liderul Pro România crede că în afara acestui joc politic întrebarea este dacă pentru România ar fi mai bine să avem un tip republică prezidenţială sau să rămânem la actual sistem în care puterea este partajată de mai mulţi actori instituţionali.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: