Bătălia pentru privilegii

De ce politica românească a ratat Centenarul şi a irosit aproape 3 (trei) decenii în loc să le dedice emancipării, apropierii de nivelul de civilizaţie şi bunăstare al Occidentului? Deoarece chiar din zilele revoluţiei din 1989 principalul ţel al emanaţilor, după ce au înţeles că nimeni nu atentează la independenţa şi suveranitatea României, a fost menţinerea privilegiilor date de PCR şi a dreptului la o viaţă de huzur pe spatele mulţimilor îndobitocite de propagandă. Nu altul este sensul salariilor şi al pensiilor speciale de acum, mereu mărite, mai mari de zeci de ori decât acelea ale muritorilor de rând, la fel cum nu altul este sensul adaptării legilor penale pentru aleşii cu dosare penale şi al neridicării imunităţii parlamentare a acestora.

De ce vorbesc mereu de tovarăşi: pentru că, prin abuzuri imaginabile, inclusiv crime, deportări, liderii comunişti, a se înţelege, comunişti doar de faţadă, au confiscat vilele elitei antebelice şi s-au mutat în ele, ei şi urmaşii lor, apoi s-au instalat cu tot cu copii, nepoţi în funcţii importante, din care nu i-a mai dat jos nimeni până azi. După 1989, au jefuit averea întregului popor, a întreprinderilor de stat, inclusiv a PCR şi a sindicatelor, şi s-au făcut unii mari politicieni, alţii investitori strategici, iar azi aleşii sunt puşi să le legalizeze raptul în vederea însuşirii nesimţite a uzufructului. Toţi aceia cu musca pe căciulă îşi închipuie că poporenii nu-şi dau seama de escrocherie şi şmecherie.

Pentru realizarea obiectivelor au la dispoziţie o majoritate parlamentară ascultătoare, câştigată cum-necum prin ultimele alegeri, şi un guvern care nu-i iese din cuvânt liderului de facto al României, baronul naţional Liviu Dragnea. Le lipseşte însă cea de-a treia putere a statului, Justiţia, pe cale de a fi îngenuncheată în aceste zile.

La ce au nevoie de Justiţie? Îi deranjează separaţia puterilor specifică statului de drept şi socot că Parlamentul e puterea supremă în stat şi nimeni nu are dreptul să se amestece în activitatea acestuia. De aceea şi susţin cu agresivitate suveranitatea nu numai a României, ci şi a Parlamentului, şi a Guvernului, care cică nu pot fi anchetate de Justiţie în caz de abuzuri, asta după ce l-au lăsat pe preşedinte, şi el parte a puterii executive, fără majoritatea atribuţiilor.

Aşadar, au nevoie de justiţie obedientă care să se conformeze, ca pe vremuri, deciziei partidului. Ceea ce intră în conflict cu democraţia, cu Constituţia, cu legile actuale şi cu tratatele semnate de România la admiterea în UE şi NATO.

În aceste condiţii, au trecut la o manipulare fără precedent: cică sentinţele date până azi sunt nedrepte, aşa că vor să elibereze Justiţia de sub comanda politică, ceea ce e greu de înţeles de moment cei ei sunt la putere, de sub tutela serviciilor secrete, deşi acestea au comisii parlamentare de control deasupra, şi, mai ales, de sub supravegherea UE, CE, PE, MCV, al Comisiei de la Veneţia, GRECO, al ambasadelor ţărilor prietene… Pentru ei alte „realităţi” sunt evidente: cică în România nu este mare corupţie ca în Olanda, Germania, Austria…, aşa că Occidentul să ne mai lase în pace cu anticorupţia.

Acum, după Rezoluţia Europarlamentului şi după apariţia unui MCV catastrofal pentru România, situaţia privilegiilor şi a privilegiaţilor a devenit acută: parlamentul şi guvernul nu mai pot face abstracţie de cererea expresă de continuare a luptei anticorupţie şi de întărire a statului de drept, iar procesul legislativ prin care se instituie controlul asupra justiţiei nu mai poate fi dus la capăt fără consecinţe grave legate de apartenenţa noastră la UE.

Aşa că puterea actuală are de rezolvat dilema: continuă să-i ocrotească pe privilegiaţii regimului, să absolutizeze imunităţile, consecinţa firească fiind îndepărtarea de UE, sau se hotărăşte să accepte rezoluţia PE şi MCV, să continue drumul integrării europene, aşa cum doreşte o foarte mare majoritate a cetăţenilor români, una de peste 91%. Tertium non datur. Cu atât mai mult cu cât alegerea ar putea să coste electoral partidul de guvernământ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: