La Vatra Dornei

Cercetări pomicole în luna decembrie

În primele zile ale lunii decembrie, am realizat o serie de experimente în livezile şi în grădinile fermierilor dorneni.

Conform cercetărilor horticole şi agronomice desfăşurate în livezile cu pomi fructiferi, s-a ajuns la concluzia că temperaturile scăzute de -15 şi -21 grade Celsius din primele zile ale lunii decembrie au contribuit la crăparea scoarţei pe trunchi la speciile de măr şi păr şi la digerarea vârfurilor ramurilor la speciile de prun şi cireş. Aceste crăpături apărute în scoarţă la speciile seminţoase de măr şi de păr se pot trata cu mastic sau cu silicon acrilic.

Tot în această perioadă, în livezile de pomi fructiferi din zona montană de la Vatra Dornei s-a semnalat şi un puternic atac dat de iepuri, cerbi, ciute şi mistreţi. Spre a putea preveni atacul animalelor sălbatice, trebuie să învelim trunchiul pomilor tineri cu hârtie sau cu bandă din hârtie lipicioasă. Mai mult, ca să putem avea o mai mare protecţie şi siguranţă asupra pomilor fructiferi, va trebui să împrejmuim livada cu gard înalt de aproximativ 2-3 metri, confecţionat din sită sau din lemn. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Zonei Montane Vatra Dornei)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI