Pitagora şi administraţia public

Marele matematician şi filosof grec Pitagora, care a trăit în perioada 560-500 î. Hr., ne-a lăsat o serie de cugetări care – în parte – sunt valabile şi azi. Încep cu: „Mame, nu vă faceţi fii să lucreze în funcţii publice, că vor muri înaintea voastră”. Citez din memorie.

Eu nu am ştiut această maximă în anul 2000, când am candidat la funcţia de primar al comunei Broşteni. Ştiam că este greu să lucrezi cu oamenii, că „orice ai face, nu-i poţi mulţumi şi nu poţi fi pe placul tuturor”. De murit din funcţii publice nu se mai moare aşa de uşor, dar se moare… Atunci, după Revoluţia din 1989, au fost oameni politici care nu au putut suporta şocul schimbării şi au murit înainte de vreme. Şi la noi, la sectorul forestier Barnar, am avut o „mică revoluţie” când ni s-a „cerut capul” mic şi şefului de sector: eu că am fost secretar de partid, şeful că făcea naveta de la Vatra Dornei. Din cei 400 de muncitori, au participat 100, dar numai 30 cereau schimbarea…, cu şeful lor de parchet.

Chiar dacă nu se moare din administraţie, nu este uşor şi se adună mult stres. Legislatura 2000 – 2004 a fost una deosebit de grea. În 1997 se dăduse prima ordonanţă, minerii terminaseră banii şi veneau la primărie să-şi dea foc sau să-mi lase mie copiii… Nu de puţine ori am dat bani din buzunar, căci ştiam ce-i foamea! Şi când am preluat mandatul primarului vechi, mi-a „făcut cadou” şi protocolul de preluare a fostelor active miniere: 1000 de apartamente – multe goale –, cu staţiile de pompare a apei descompletate, fără oameni – mecanicii au rămas la mină –, iar la groapa de gunoi de la Tarniţa mi s-a pus barieră… Pe 24 decembrie 2000, altă piatră de încercare: în satul Hăleasa, drumul de acces era blocat de gheţuri pe lungime de un kilometru şi sătenii izolaţi. Trei utilaje de la firme private au lucrat până la înserat, de au putut copii să meargă cu colinda. Şi când Spitalul Broşteni a rămas fără bani, patronii, pădurarii ne-au dat lemn de foc, iar cetăţenii, Mina Crucea şi Isipoaia alimente. Astfel am trecut o iarnă grea. Şi câte n-au mai fost!…

Pe toată perioada mandatului meu, am căutat să dezvolt relaţii armonioase, începând de la cetăţeni, colegii din primărie, consilierii şi până la instituţiile statului de la nivel de judeţ, fiind ajutaţi de toţi, chiar şi de parlamentarii suceveni. Zic acum, după 18 ani, că a dispărut acea coeziune din anii 2000 – 2004. Prea multă ură, prea multă înscenare, care nu face bine nimănui, dimpotrivă…

Nu am murit în cei patru ani de mandat, dar nici bine nu mi-a fost. Am intrat în primărie cu trei afecţiuni de sănătate şi am ieşit cu şase… Nu am mai candidat pentru mandatul următor, sfătuit fiind şi de medicul cardiolog Andrei Ioan din Vatra Dornei. Şi aşa am scăpat de stres, am ajuns la vârsta senectuţii, am scris cinci cărţi, scriu la ziarul meu de suflet „Crai nou” şi mă uimesc cât de rea s-a făcut lumea politică de azi.

Sunt mulţumit cu ce am realizat la primărie, căci „am luat asupra mea povara intereselor publice şi am renunţat la cele personale”, cu toate că „pe la porţi cei ce beau vin, mă vorbeau de rău şi au pus înaintea mea rele în loc de bune şi ură în locul iubirii mele” (Prorocul David). De la Măria Sa Pitagora, „Dacă te temi de gura lumii, rămâi acasă şi nu intra în politică” şi „Nu aştepta să ţi se mulţumească când faci bine poporului…”. Ar mai fi câteva, dar nu vreau să pun la încercare răbdarea dragilor mei cititori ai ziarului „Crai nou”.

ION GAVRIL,

 Broşteni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: